Tutorial SEO 2015 - Cum poti ajunge si mentine pe prima pagina in google

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Metodele SEO se schimba de la o zi la alta si daca nu esti la curent cu ele, atunci slabe sanse ca site-ul tau sa se mentina pe prima pagina sau chiar sa ajunga acolo. La baza SEO este cam acelasi, adica unele metode vechi inca functioneaza (vezi exemplu site de filme online unde oricine poate urca un site pe prima pagina) dar pentru rezultate de durata si conversie buna e nevoie sa stii cateva mici secrete.

Cateva secrete pentru care poti exclus partial sau total din rezultate google. Daca ai cazut in rezultate in ultimul timp, citeste mai jos si e posibil sa gasesti raspunsul.


1. Canonical tags
Ceva simplu care poate provoca multe probleme la un site pe partea de seo. Pentru a intelege mai bine ce este Canonical tags vedeti exemplu de mai jos.
Sa spunem ca aveti un site de filme care contine 500 filme si fiecare film are urmatoarele tag: filme, filme online, filme subtitrare.
Asta inseamna ca ai 500 link pentru fiecare tag si fiecare link duce catre acelasi continut. Google vede acest lucru ca continut duplicat, ceea ce face sa scada calitatea la site/continut. De asta e bine sa folositi Canonical tags care face ca toate cele 500 link la fiecare tag sa fie considerate ca un singur link. Asa ca google nu va mai vedea continut duplicat.
Mai multe detalii si info despre Canonical tags gasiti aici:
https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=en
https://moz.com/learn/seo/canonicalization
https://moz.com/blog/canonical-url-...t-advancement-in-seo-practices-since-sitemaps
https://en.wikipedia.org/wiki/Canonical_link_element
https://yoast.com/rel-canonical/
https://www.ltnow.com/rel-canonical-seo/
https://www.mattcutts.com/blog/canonical-link-tag/
http://googlewebmastercentral.blogspot.co.uk/2013/04/5-common-mistakes-with-relcanonical.html

2. Robots.txt
Stabiliti reguli exacte ce anume este voie ca spideri sa acceseze si sa indexeze si banati orice badbot pentru a scadea cererile la host/domeniu. Daca neglijati acest fisier poate aduce multe probleme la site.
https://support.google.com/webmasters/answer/6062608?hl=ro
http://tools.seobook.com/robots-txt/
https://moz.com/learn/seo/robotstxt

3. Sitemap.xml
Pentru bing nu e mare problema cel putin din cea am vazut eu. Am discutat despre acest lucru aici: Promovare motor de cautare Bing .
La google este alta treaba. Daca formatul la sitemap nu este bine facut, conform cerintele celor de la google poti avea probleme mari la pozitionarea in rezultate si chiar eliminarea totala din aceastea.

Multi includeti tot in sitemap si este o greseala, mai ales daca nu este bine realizata. Recomandarea mea este sa includeti doar articolele si paginile in sitemap si nu tag-urile.
Daca aveti site video folositi video sitemap si nu una normal pentru ca nu va ajuta cu nimic.
https://support.google.com/webmasters/answer/156184?hl=ro

4. Data Highlighter si Structured Data
Info gasiti in google webmaster. Este optional dar recomandat de facut acest pas pentru ca google sa stie bine ce gaseste la tine pe site.

5. Pagini/Url negasite pe site.
Asta e o mare problema pentru un site si google trateaza foarte serios aceasta problema. Daca un site are unul sau mai multe link care nu sunt accesibile din cauza ca este offline site-ul sau pur si simplu nu mai exista pe host, google te va declasa imediat din rezultate. De asta e bine sa faci in asa fel incat google sa nu gaseasca link moarte pe site.
Cateva plugin pentru wordpress care va ajuta sa evitati aceasta problema.
https://wordpress.org/plugins/search.php?q=404

6. Up/Down time la site.
Una dintre cele mai mari probleme care le poate avea un site. Are legatura cu punctul 5 si poate aduce daune foarte mari la un site. Dispari din rezultate foarte repede daca spideri google gaseste site-ul offline. De asta e bine ca mentenanta, update sa se faca la ore cand nu e trafic mare pentru a nu aduce probleme la site.

Sa spunem ca va clasati pe prima pozitie in google pe un anume keyword si ca din senin asa, ati disparut de tot din rezultate sau ati ajuns pe pagina 10 sau chiar 100. Asta se datoreaza pentru ca atunci cand google a vizitat site-ul vostru a gasit site-ul offline sau link nu a fost gasit. In mintea lui el grede ca site/link nu mai este de actualitate si ridica alt site pe pozitia ta.
Pe viitor daca aveti planuri serioase cu un site si nu vreti ca munca voastra sa se duca de rapa, luati un host de calitate si nu orice panarama. Multi va asteptati ca un host de 1 euro pe luna sa tina 50.000 unici pe zi. Daca un site scoate 10 euro pe luna va permiteti sa platiti un vps de 3 - 5 euro pentru a nu avea probleme. Daca nu va permiteti atunci apelati la blogger pentru ca e free.
De asta e bine sa utilizati sisteme gen cloudflare si daca va permiteti sa platiti 20$ pe luna, atunci va recomand sa o faceti.

7. Reclame care au virusi sau au delay foarte mare la incarcare.
Multe site-uri folosesc tot felu de retele ads livreaza virusi sau se incarca foarte greu. Asta face ca site-ul tau sa piarda poziti in google foarte repede.
0uojpm5.png

Daca are virusi, atunci este scos total din cautari si afiseaza mesaj de atentionare la useri ca site-ul este periculos.
Daca reclamele se incarca greu, scade rata de load la site, care il face pe google sa creada ca are probleme si asa te declaseaza in rezultate.
Incercacti pe cat posibil sa postati codurile la reclame in footer sau faceti in asa fel incat sa puneti regula de incarcare a codului in pagina.
Din pacate nu stiu cum se face acest lucru, dar un coder ne poate spune cum se face. Facand o regula in sursa care sa spuna la browser ordinea de incarcare a continutului poate face minuni. De la un speed score de 60-70/100 se poate ajunge la 90-95/100.
Orice continut care nu este important sa se incarce ultimul si orice sursa externa sa fie incarca ultima, doar daca nu este vitala pentru pagina.

Link care va pot ajuta:
https://developers.google.com/speed/docs/insights/rules?hl=ro
https://developer.yahoo.com/performance/rules.html
https://www.sitespeed.io/rules/

Sper sa va ajute acest mic tutorial pentru a urca si mentine in rezultatele google. Daca aveti intrebari va rog postati mai jos.
Orice va trece prin minte legat de subiect intrebati, indiferet cat de prost suna, pentru ca asa invatam si ne ajutam reciproc. Nici o problema nu este prea mica sau prosteasca si daca ne unim putem invata mai multe si deveni mai buni.
 
Update:
Am uitat sa spunde despre backlink.
Faceti regulat backlink la site/pagina/articol/categorie. Acestea trebuie sa fie cat mmai naturale, nu foarte multe si de calitate. Sa spunem ca saptaman asta ati facut 100 backlink catre site, peste 7-15 zile faceti altele 65, peste alte 10-17 zile 117 backlink.
Ideea este sa para cat mai random si mai natural cu putinta.
Aducerea de backlink in continu la site va poate ajuta sa mentineti o pozitie puna in google.

Nu toate backlink trebuie sa fie super bune, ca nu toate site-urile din lume sunt de calitate foarte buna. Trebuie sa fie o oarecare balanta intre cele de calitate/slaba calitate si do/nofollow.
 
Foarte buna initativa si sper ca toti mai multi sa-si expuna aici parerile din experienta proprie pentru ajutorarea celor mai necunoscatori in ale SEO.
Referitor la acest punct:

5. Pagini/Url negasite pe site.
Asta e o mare problema pentru un site si google trateaza foarte serios aceasta problema. Daca un site are unul sau mai multe link care nu sunt accesibile din cauza ca este offline site-ul sau pur si simplu nu mai exista pe host, google te va declasa imediat din rezultate. De asta e bine sa faci in asa fel incat google sa nu gaseasca link moarte pe site.
Cateva plugin pentru wordpress care va ajuta sa evitati aceasta problema.
https://wordpress.org/plugins/search.php?q=404

Ca sa scapi de un alt plugin instalat pe site se pot rezolva linkurile rupte prin editarea fisierului .htaccess, astfel
Inainte de ultima linie de comanda din acest fisier se insereaza urmatorul rand

Cod:
Redirect 301 /link_rupt.ro/ http://www.numesite.ro/linkbun/
Se salveaza, apoi se verifica in webmastertools daca redirectionarea este bine facuta prin comanda de preluare si redare google; urmatorul pas - se trimite si la indexare.
 
La linkurile care sunt moarte... de exemplu la un site de filme online primesti o notificare cum ca sa stergi filmul respectiv. Intrebare? Acelea sunt linkurile moarte?

Intrebare: daca folosesc plugin all in one seo pack, si la setari ete bifata obtiunea canonical urls? Atunci ii bine?
 
La linkurile care sunt moarte... de exemplu la un site de filme online primesti o notificare cum ca sa stergi filmul respectiv. Intrebare? Acelea sunt linkurile moarte?
Tot ce-ti apare in webmastertools cu eroare 404 - acelea sunt linkuri rupte pe care trebuie sa le repari. Ai sters un film, automat va aparea cel putin in link rupt.
 
Ca sa scapi de un alt plugin instalat pe site se pot rezolva linkurile rupte prin editarea fisierului .htaccess, astfel
Inainte de ultima linie de comanda din acest fisier se insereaza urmatorul rand

Cand ai doar un link mort atunci functioneaza, dar cand iti arata in google webmaster cateva zeci sau sute de link moarte, te apuca nebuneala pana pui regula pentru fiecare, asa ca se merita un plugin.
Mai este o metoda care se numeste preemach/postmatch.
Cred ca este si plugin pentru asta, iar metoda functioneaza cam asa. Cand google sau userul X ajunge pe site pe un link mort codul preemach/postmatch din .htaccess va redirecta userul care un articol apropiat cu cel care a venit si daca nu exista il duce catre homepage.
Codul il gasiti pe internet sau puteti ruga un code sa-l faca. @Ovidiu Bokar poate ne ajuta cu o forma de acest code sa-l avem aici.

Asa cum am exlicat mai sus, uneori link din google care sunt marcate ca moarte pot fi din cauza la host. Vedeti punctul 5 si 6 din topic.
 
Nu toate backlink trebuie sa fie super bune, ca nu toate site-urile din lume sunt de calitate foarte buna. Trebuie sa fie o oarecare balanta intre cele de calitate/slaba calitate si do/nofollow.
Say what? Cum sa nu trebuiasca link-uri de calitate buna? Un site de filme porno nu v-a avea niciodata backlinks de la un domeniu .edu, si invers. Mi se pare normal sa ai doar link-uri de calitate buna. Un link in plus nu este intotdeauna un link bun. Daca ai grija de site-ul tau, si scoti link-urile slabe, cu siguranta te v-a ajuta mai mult decat atunci cand le lasi pe toate. Sa nu mai zic daca ai link-uri de la site-uri penalizate. Nu mai intru in detalii, dar nu sunt de acord cu ce ai spus.
 
Say what? Cum sa nu trebuiasca link-uri de calitate buna?
Nu ai inteles la ce ma refer ....
Te rog sa faci un site si aduc doar backlink de nota 10 si vorbim in cateva luni.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza totul trebuie sa intelegi cum gandeste google si spiderii lui.
Cand cineva da share, pune link catre site-ul tau in sidebar sau in articol o face pentru ca este relevant sau a gasit site tau interesant. Nu toti au/avem site foarte bune si google stie asta. Daca google vede doar backlink pe site-uri de nota 10 va considera ca sunt nenaturale si ca faci spam si in timpp va sanctiona site-ul tau.

Intre backlink de calitate si cele de slaba calitate trebuie sa fie o balanta.
Stiai ca procetul la backlink la link direct fara keyword trebuie sa fie putin mai mare decat cele cu keyword?

Putin research si vei vedea ca am dreptate in cele spuse.

Vrei o lista de site adult care au backlink pe edu? :D
 
Stiai ca procetul la backlink la link direct fara keyword trebuie sa fie putin mai mare decat cele cu keyword?
Vrei o lista de site adult care au backlink pe edu? :D
Cu riscul sa par ingamfat, cred ca toata lumea stie asta. :)
Noi vorbim aici de backlinkuri naturale sau cele facute cu GSA?
De aia si spun, cand te ocupi de SEO la un site, nu trebuie doar sa ii faci backlinks si gata. Mi se pare absolut normal sa scoti link-urile slabe. Am si primit mail de la cineva care m-a rugat sa ii scot un link odata. Vezi, baietii s-au prins cum sta treaba. De asta spun, trebuie sa cureti profilul de backlinks al site-ului tau tot timpul. Pastrezi ce e bun, arunci ce e prost. Nu cred ca te va penaliza Google pentru asta, nu au de ce, pur si simplu ai grija de siteul tau.
Cand faci link building, din start e black hat, dar cand iti cureti site-ul de link-uri, pur si simplu de ingrijesti de el.
Ia uite ce spune Matt Cutts
"So if you've done the work to keep an active look on your backlinks and you see something strange going on, you don't have to wait around," Cutts said. "Feel free to just go ahead and pre-emptively say, you know what this is a weird domain, I have nothing to do with it, and no idea what this particular bot is doing in terms of making links, so go ahead and do disavows even on a domain level."
Pana si cei de la Google te sfatuiesc sa ai grija de backlink-urile tale, acum, parerile sunt impartite. Eu unu tind sa cred ca ar face mai bine sa scoti link-urile slabe, sa le lasi doar pe cele puternice, decat sa ai un site neingrijit. :)
 
Cu riscul sa par ingamfat
Nu se pune problema de asta. Faza este ca sunr foarte multi care nu stiu.
Spunem cam acelasi lucru dar ne referim la chesti diferite, daca intelegi la ce ma refer. :D
Discutiile pe acest subiect sunt foarte bune si fiecare ar trebui sa isi spuna parerea pentru a invata unul de la celalalt. Fiecare are acolo un mic secret in matrie de seo.:D
 
Salut Dani, un backlink este un link (recomandare) dofollow sau nofollow de la un domeniu spre altul. Spre exemplu:
http://google.ro
Tocmai am facut un backlink catre google.ro din domeniul roforum.net
Dai un google si tu :)
 
Loading...
Back
Sus