[Youtube]Ce este utilizarea loială?

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Utilizarea loială este o doctrină juridică conform căreia, în anumite situații, puteți utiliza materiale protejate prin drepturi de autor fără a obține permisiunea deținătorului drepturilor. Pentru exemple utile ale utilizării loiale, vizionați videoclipurile de mai jos.
1. Critică
Drake of the 99 Dragons - ProJared

de la ProJared

Critica este un aspect central al utilizării loiale. Aici, gazda critică jocul folosind clipuri scurte care arată derularea jocului pentru a ilustra anumite puncte de vedere.

Notă: acest videoclip conține limbaj explicit.

2. Relatarea jurnalistică
Asiana to Sue KTVU for Broadcasting Fake, Racist Pilot Names

de la TheRunListChannel

Relatarea jurnalistă este alt tip de utilizare frecvent considerată loială. Videoclipul dezbate o știre de televiziune eronată care a ajuns în centrul atenției. Comentatorul folosește un clip scurt pentru a identifica subiectul reportajului său.


3. Recombinarea
Donald Duck Meets Glenn Beck in Right Wing Radio Duck

de la rebelliouspixels

Acest videoclip remixat combină fragmente din diverse materiale sursă și creează un mesaj nou despre efectul retoricii sfidătoare în perioadele de criză economică. Lucrările care conferă materialului sursă un înțeles nou pot fi considerate utilizare loială.

Țările au reguli diferite privind utilizarea de materiale fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor. De exemplu, în Statele Unite, lucrările care constau din comentarii, critică ori cercetare, reportajele jurnalistice sau materialele educative pot fi considerate utilizare loială. Alte țări au un concept similar, denumit comportament corect, care poate să funcționeze diferit.

Instanțele analizează utilizarea loială pe baza faptelor din fiecare caz în parte. Vă recomandăm să solicitați consiliere juridică unui expert înainte de a încărca videoclipuri care conțin materiale protejate prin drepturi de autor.

  • Cei patru factori ai utilizării loiale
În Statele Unite, utilizarea loială este stabilită de un judecător, care analizează modul în care fiecare dintre cei patru factori ai utilizării loiale se aplică unui anumit caz.

1. Scopul și natura utilizării, precizând și dacă această utilizare are o natură comercială sau are numai un scop educațional nonprofit
De obicei, tribunalele se axează pe aspectul de „transformare” al utilizării. Altfel spus, dacă originalul primește un sens nou ori este exprimat în mod diferit sau dacă utilizarea se limitează la copierea originalului. Utilizările în scopuri comerciale au o șansă mai mică de a fi considerate loiale, deși este posibil să generați bani dintr-un videoclip și să invocați totuși utilizarea loială.

2. Natura lucrării protejate prin drepturi de autor
Este mai probabil ca utilizarea materialelor din cadrul unor lucrări axate pe fapte și realități să fie considerată loială, spre deosebire de utilizarea lucrărilor cu caracter exclusiv ficțional.

3. Mărimea și importanța părții utilizate în raport cu lucrarea protejată prin drepturi de autor, privită în ansamblu
Este mai probabil ca preluarea unor fragmente restrânse din lucrări originale să fie considerată utilizare loială, spre deosebire de preluarea unor fragmente extinse. Cu toate acestea, chiar și preluarea unui mic fragment poate fi un argument împotriva utilizării loiale, dacă fragmentul respectiv reprezintă „esența lucrării”.

4. Efectul utilizării asupra potențialei piețe pentru lucrarea protejată prin drepturi de autor sau asupra valorii acesteia
Este mai puțin probabil ca utilizările care afectează capacitatea deținătorului drepturilor de autor de a profita de pe urma lucrării sale originale să fie considerate cazuri de utilizare loială. Tribunalele au făcut unele excepții având în vedere acest factor în cazurile care implică parodii.

Continuarea mai jos...


 
  • Mituri despre utilizarea loială
Utilizarea loială este adesea greșit înțeleasă și puteți ajunge să credeți că se aplică automat dacă spuneți câteva cuvinte magice. De fapt, nu există o formulă universal valabilă care să vă garanteze că veți beneficia de protecția utilizării loiale când folosiți materiale protejate prin drepturi de autor pe care nu le dețineți. Instanțele judecătorești vor avea în vedere toți cei patru factori menționați mai sus și vor lua o decizie în funcție de specificul fiecărui caz. Iată câteva mituri frecvente:

Mitul 1: dacă îl menționez pe deținătorul drepturilor de autor, mă încadrez automat în utilizarea loială.
După cum am explicat mai sus, aspectul de transformare a utilizării este esențial în analiza utilizării loiale. Chiar dacă îl menționați pe proprietarul unei lucrări protejate prin drepturi de autor, aceasta nu va schimba automat o copie care nu transformă sensul materialului într-o utilizare loială. Fraze precum „toate drepturile aparțin autorului” și „nu dețin” nu înseamnă automat că utilizați în mod loial materialul respectiv. Nu înseamnă nici că aveți permisiunea deținătorului drepturilor de autor.

Mitul 2: dacă postez o declarație de declinare a responsabilității în videoclip, aceasta este o utilizare loială.
Așa cum am menționat mai sus, nu există cuvinte magice care garantează utilizarea loială. Chiar dacă postați cei patru factori ai utilizării loiale în videoclip sau includeți fraze precum „nu doresc să încalc”, aceasta nu vă va proteja împotriva reclamațiilor de încălcare a drepturilor de autor.

Mitul 3: utilizările în scopuri de „divertisment” sau „nonprofit” sunt automat utilizări loiale.
Instanțele judecătorești vor examina atent scopul utilizării pentru a evalua dacă este loial, dar trebuie luați în considerare și cei trei factori rămași. Chiar dacă declarați, spre exemplu, că încărcarea dvs. este „doar în scopuri de divertisment”, este puțin probabil ca aceasta să influențeze pozitiv decizia privind utilizarea loială.

Mitul 4: dacă adaug un material original pe care l-am creat în lucrarea protejată prin drepturi de autor a altei persoane, aceasta este o utilizare loială.
Chiar dacă ați adăugat ceva propriu la conținutul altei persoane, aceasta nu este neapărat o utilizare loială. În special atunci când creația dvs. nu este o nouă reprezentare a originalului sau nu-i adaugă un înțeles ori un mesaj nou. Ca și în celelalte cazuri discutate aici, instanțele judecătorești vor avea în vedere toți cei patru factori ai utilizării loiale, inclusiv cât de mult ați folosit din original.
 
Loading...
Back
Sus