VPS Digitalocean

crystygye

Well-Known Member
Registered
Full Member
Nu prea am cunostinte cu vps. Vreau totusi sa imi trec un site pe vps pentru resurse.
Vreau sa stiu cum pot muta website-ul pe vps. Am vazut cum se face vps cu unbuntu + lamp direct din panel, cum il activezi, cum intri in el cu putty, cum pun domeniul pe host la sectiunea dns. In mare parte am inteles.

Dar nu am vazut cum fac configurarea la lamp, dupa instalarea vpsului. Toti arata cum sa instalezi lamp manual, ce nu va fi cazul meu.
Ma intereseaza partea de configurare la lamp.

Mai exact:
1. pentru cont ftp trebuie sa configurez ceva sau ma loghez doar cu domeniul proagat, root si parola?
2. parola la phpmyadmin va fi cu cea de root sau va fi fara parola? daca phpmyadmin nu va avea parola cum ii pun?
3. mysql username, privilegiile si data de baza pot sa le fac din phpmyadmin direct sau e alta metoda?
4.in zona dns, unde adaug domeniul in vps, mai trebuie sa adaug alte "recorduri"? tinand cont ca voi trece apoi prin cloudflare? cloudflare le ia singur pe toate, iar digitalocean nu stiu daca preia tot.
5. pentru site am nevoie de ftp, phpmyadmin si mysql user ca sa pot functiona. trebuiesc facute alte setari, updateuri sau alte modificari pe langa astea ca site-ul sa fie up si totul sa fie ok si pus la punct?

Multumesc!
 
LAMP inseamna Linux, Apache si PHP. Nu are ftp.
Dar orice vps are SSH, ceea ce inseamna ca poti folosii SFTP. In filezilla selectezi SFTP si pui ipul vpsului, username root si parola care o ai la vps.
Deci la punctul 1, foloseste SFTP cu username root si parola care o ai.

Punctul 2, parola phpmyadmin. phpMyAdmin nu are o parola a lui, acolo trebuie sa te loghezi cu un username si o parola a unui cont mysql, de care ai mentionat la punctul 3. De obicei cand instalezi LAMP te poti loga cu username root si fara parola. Dar nu e o regula, nu cred ca o sa iti mearga.

Punctul 3, nu stiu daca le poti face useri in phpmyadmin, de fapt nu stiu cum se face useri mysql pe vps.

4. De obicei ai nevoie de un record A pentru .siteultau.ro care sa duca la ipul vpsului, apoi un record CNAME care sa duca de la www.siteultau.ro la .siteultau.ro.
Pentru functionalitate de email ai nevoie de un record MX, dar trebuie sa ai configurat pe vps un pachet pentru email, e putin mai greu. Si cam atat.

Eu iti recomand un panou de control. Nu ai experienta in linux deci o sa iti fie greu sa umblii pe vps. Un panou de control poate configura totul pentru tine, bine si rapid.
Mie imi place si recomand VestaCP. Instaleaza si configureaza Apache in combinatie cu Nginx pentru performanta ridicata, baza de date MySQL si PostgreSQL daca ai nevoie, phpmyadmin, FTP, DNS (poti sa iti faci propriile nameservere daca asta vrei), ai functionalitate mail (cu roundcube), si iti configureaza si un firewall puternic care iti permite sa blochezi ipuri foarte usor.
Ca sa nu mai vorbesc ca panoul asta iti permite sa gazduiesti mai multe siteuri, nu numai pentru tine pentru ca poti adauga si alti useri, stie sa faca si backup automat in fiecare zi la toate siteurile, chiar stie sa faca backup si sa il trimita pe alt host de-al tau prin ftp, face updateuri la softuri cand e nevoie, si arata si se misca foarte bine. Si e si gratis.

Pentru instalare intri aici: http://vestacp.com/#advanced-install
Selectezi:
WEB: nginx + apache
FTP: vsftp
MAIL: exim + dovecot (fara antivirus si spamassasin ca astea consuma multe resurse)
DNS: daca vrei sa iti configurezi propriile nameservere selecteaza "named", daca nu vrei nameservere si o sa folosesti cloudflare selecteaza "no"
- restu lasi asa cum e.
La hostname completezi cu ce vrei tu, cum sa se numeasca serveru, la email pui emailu tau, daca uiti parola de la panou o sa o poti reseta prin emailu asta, apoi la password scrii cu ce vrei sa te loghezi in panoul
Click pe generate apoi iti genereaza o comanda de genul bash vst-install.sh ...
Trebuie sa te conectezi la server prin SSH, apoi rulezi comanda "curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh", apoi comanda generata mai devreme, si totul se va instala automat si la final o sa iti afiseze linkul panoului de control, username si parola de login.

Success ;)
 
Mai simplu instalezi sentora. Dupa ce instalezi vps, instalezi si sentora si instaleaza el absolut tot, php, mysql, ftp :)
E simplu si rapid si fara batai de cap! Gasesti care sutn pasii de instalare pe site-ul lro oficial sau poti da search pe youtube si gasesti :)
 
Aici un tutorial cum faci migrarea dupa ce ai instalat sentora care consuma multe mai putine resurse ca vestacp.
http://www.roforum.net/threads/cum-faci-migrarea-de-pe-cpanel-pe-sentora.1596/

Daca esti fun cpanel si vrei sa ai tot in panel atunci poti alege vestacp.

intra in putty si axecuta comanda care iti convine.

1. apache si nginx
Executa comanda asa cum este in consola. De retinut ca nginx are nevoie de unele setari extra pentru site-urile care ruleaza pe wordpress.
Cod:
bash vst-install.sh --nginx yes --apache yes --phpfpm no --vsftpd yes --proftpd no --exim yes --dovecot yes --spamassassin yes --clamav yes --named yes --iptables yes --fail2ban yes --mysql yes --postgresql no --remi yes --quota yes

2. doar apache
Cod:
bash vst-install.sh --nginx no --apache yes --phpfpm no --vsftpd yes --proftpd no --exim yes --dovecot yes --spamassassin yes --clamav yes --named yes --iptables yes --fail2ban yes --mysql yes --postgresql no --remi yes --quota yes

 
Nu ma intereseaza cpanel-uri. Vreau doar sa pun un singur website, fara bataie de cap, toate resursele ptr el.
Am nevoie de phpmyadmin ptr baza de date + user, si transfer/backup date. nu 30000 optiuni intr-un cpanel inutile ptr mine

1. am inteles: ip,root,parola,port 22
2. cand instalezi manual lamp, la instalarea phpmyadmin-ului iti cere o parola pentru logare in phpmyadmin. de aceea intrebam daca atunci cand instaleaza digitalocean tot singur, daca parola aia de la root, va fi si la phpmyadmin sau trebuie sa fac eu modificari separate?!
3. se pare ca merge:
vreau sa stiu daca se poate si pe digitalocean, ca in video, inainte sa fac achizitia.
4.record a, il face automat digital ocean cand adaug domeniul in dns zone. ma interesa daca trebuie sa mai fac ceva in mod special pe langa ce face el automat
 
1. depinde pe ce os ai facut instalarea. cand ai instaat mysql ti-a cerut sa setezi o parola root pentru serverul de mysql. In mod normal aia este care te loghezi. Daca nu ti-a cerut atunci este parola root.
2. la phpmyadmin se poate loga cu user si parola la db.
3. la fiecare domeniu adaugat ca trebui sa inregistrezi dns-urile la provider pentru a functiona.

Recomandarea mea pentru ca ai cunostinte minime in domeniu si chiar dupa ce instalezi totul si adaugi domeniu iti va fi greu de administrat, este sa instalezi Centos 764bit + sentora si in cateva minute ai totul gata. Plus acesta consuma foarte putine resurse.
Pret si resurse mai bune gasesti la ovh sau http://www.server4you.net/vps
 
Atunci voi merge pe centos + sentora si nu mai imi bat capul aiurea.
Multumesc!
 
Ultima editare:
Pana la urma am instalat lamp, am facut update, instalat phpmyadmin si gata. Cred ca in 5 minute am pus site online.
Nu stiu ce era asa de dificil incat imi trebuia un panel.

Singura buba este ca nu pot mari import la baza de date mai mare de 2mb la phpmyadmin. Am editat php.ini, dar tot 2mb arata, nu stiu ce ar putea sa aiba.
Stie cineva ce as putea sa fac sau ce gresesc? Intre timp am facut zip si am urcat asa, dar totusi am alt site cu o baza de date mai mare la care sigur voi avea probleme.
 
Pana la urma am instalat lamp, am facut update, instalat phpmyadmin si gata. Cred ca in 5 minute am pus site online.
Singura buba este ca nu pot mari import la baza de date mai mare de 2mb la phpmyadmin. Am editat php.ini, dar tot 2mb arata, nu stiu ce ar putea sa aiba.
Stie cineva ce as putea sa fac sau ce gresesc?

dupa ce editezi php.ini trebuie sa dai restart la apache.
service httpd restart
 
httpd: unrecognized service
am folosit cu succes: sudo service apache2 restart
Am dat si la tot dropletul reboot si tot degeaba.

Dar tot 2 mega a ramas.
 
Ai salvat cu succes modificarile?
Foloseste nano ca este mai usor.
nano /cale/catre/fisier
ctrl x
y si enter

Ce OS folosesti?
Ar trebui sa functioneze dupa restart la apache.
 
Am editat php.ini cu filezilla din /etc/php5/apache2
Si am salvat. Initial le-am facut cu consola iar cum am intrat in php.ini primele randuri apar asa:

Cod:
"max_execution_time" to 300
"memory_limit" to 256M
"post_max_size" to 64M
"file_uploads" to On
"upload_max_filesize" to 150M
 
Pentru a putea edita si salva php.ini ai nevoie de acces root.
Cel mai bine din consola si apoi restart.

yum install nano
nano /etc/php.ini sau calea catre fisier.
apoi dupa ce se deschide fisierul cauta prin comanda:
ctrl + w post_max_size - faci asta pentru fiecare linie care vrei sa editezi
ctrl +x pentru a iesi si te va intreba daca vrei sa salvezi. Acum tastezi Y si apoi enter
service httpd restart - pentru a da restart la apache

Locatia exacta la php.ini o poti gasi si prin comanda de mai jos.
php -i | grep php.ini
 
Lucrasem la php.ini gresit din apache. L-am modificat si pe cel din /etc/php5/cli/php.ini , care l-am gasit cu comanda php -i
Am dat restart droplet direct si daca iti vine sa crezi la fel este..nu e prima data cand modific limita. Am facut-o si pe windows. Inteleg despre ce este vorba dar tot nu merge.

Pe calc meu, site imi da eroare de baza de date.dar modificarile sunt aduse deja. am intrat cu alt ip din strainatate si site merge. e posibil sa fie vreo treaba de cache,cookie la calc meu si de aceea sa nu vad modificarile in phpmyadmin? La site clar nu le vad deocamdata (mereu patesc asa cand mut site-uri cu calc personal).

Automat cu mutarea am schimbat si ip-ul la site si va dura propagarea 24 de ore. Cred ca cel mai bine revin maine cu mesaj daca nu s-au rezolvat problemele.
mersi!
 
Ultima editare:
Daca site-ul prin proxy iti functioneaza, atunci nu trebuie sa iti faci probleme.
Cu ccleaner poti bifa dns cache si apoi excuta curatarea cu browserele inchise.
Pentru a fi sigur ca au fost salvate modificarile, faci un fisier text.php si adaugi codul de mai jos. La accesare in browser site.com/test.php iti va arata setarile pe server.
Cod:
<?php

// Show all information, defaults to INFO_ALL
phpinfo();

?>

modificarile in phpmyadmin?
Nu stiu ce modificari vrei sa vezi aici? Phpmyadmin este un program de administrat baze de date si nimic altceva.

Mai poti da un restart la serverul db prin comanda service mysqld restart, sau un reboot total la vps.
Era bine daca faceai cum ti-am recomandat mai sus sa instalezi centos + sentora.
 
O sa instalez sentora, dar astept propagarea subdomeniului pentru panel. Revin dupa
 
Pana la urma am instalat aplicatia wordpress si apoi in droplet am instalat phpmyadmin si cu asta basta. Am rezolvat si cu php.ini , era inca un fisier.

Cum imi recomandati sa trec pe noul server site-ul ? legat de propagare dns? Nu vreau 48 de ore downtime sub nici o forma.
Modific direct in cloudflare toate dns-urile cu noul ip si va fi mai rapid? Ma gandesc ca daca vps de la digitalocean e slab comparativ cu hostul buisness de acum, pierd inca 48 de ore sa il duc inapoi si am 4 zile de downtime. Adica ruinez toata munca.

Ultima data cand am schimbat ip, a durat 24 de ore pe ceas pana s-a propagat peste tot in lume.
 
Pana la urma am instalat aplicatia wordpress si apoi in droplet am instalat phpmyadmin si cu asta basta. Am rezolvat si cu php.ini , era inca un fisier.
Parerea mea este ca tot te-ai complicat si nu inteleg de ce. Dar na... daca esti multumit, atunci e ok.
Cum imi recomandati sa trec pe noul server site-ul ? legat de propagare dns? Nu vreau 48 de ore downtime sub nici o forma.
Am explicat de mai multe ori aici cat si pe arena cum se face migrarea fara sa ai downtime.
Unde ai domeniu inregistrat?
Modific direct in cloudflare toate dns-urile cu noul ip si va fi mai rapid?
Facusem undeva un tutorial pe aceasta tema. Este cea mai rapida si usoara metoda.
Dar tot va trebui sa inregistrezi noul ip la registerul tau de domeniu.
 
*m-am complicat ptr ca de cate ori instalez sentora si ii zic panel.domeniu.ro , imi instaleaza pe domeniu si nu pe panel.domeniu.ro
*domeniu il am la ovinetwork
*daca schimb ip la dns in cloudflare, ce trebuie sa mai fac la domeniu? ca la domeniu doar nameserverele le pot modifica, altceva nu.
 
imi instaleaza pe domeniu si nu pe panel.domeniu.ro
Asta nu are treaba. Este pentru a accesa panelul, dar merge fara. Doar tastezi ip si te loghezi la admin. Daca asta era singura ta problema trebuia sa intrebi inainte de a face ceva.
Orice panel instalat pe un server sau vps, se face pe forma ceva.domeniu.com . 'ceva' poti fi orice: s1, server, panel, etc.
daca schimb ip la dns in cloudflare, ce trebuie sa mai fac la domeniu? ca la domeniu doar nameserverele le pot modifica, altceva nu
Pentru ca esti pe server privat, trebuie sa inregistrezi dns la registerul unde ai domeniul inregistrat.
ns1.domeniu.com > ip la vps
ns2.domeniu.com > ip la vps
apoi aceste dns le treci domeniu.
Am testat odata la cloudflare unde am modificat direct ip fara sa fac modificari la dns in panel la domeniu si a functionat. Faza este ca dns-urile erau deaja inregistrare pentru ca rula la o firma mare de hosting si nu pe vps sau dedicat.

Testeaza prima oara asa si apoi vezi care e treaba.
 
Loading...
Back
Sus