Transpiratiile nocturne – Cauze si tratament

Mirela

Staff
Administrative
Registered
Full Member
Ce sunt transpiratiile nocturne?

Transpiratiile nocturne sunt acele episoade in care organismul transpira excesiv in timpul somnului, udandu-si parul, pijamalele si lenjeria de pat, chiar daca in camera temperatura este destul de scazuta. Aceasta este o problema des intalnita in randul oamenilor. Chiar daca apar frecvent sau ocazional, transpiratiile pe timp de noapte nu reprezinta, de cele mai multe ori, un semn al unei probleme medicale, ele fiind mai mult incomode. Femeile au aceasta problema mai des decat barbatii, in special pentru ca transpiratia nocturna apare adesea din cauza menopauzei.

Hipotalamusul cauzeaza problema transpiratiilor nocturne

Tehnic vorbind, creierul este responsabil pentru transpiratiile nocturne. Hipotalamusul este o parte a encefalului (creierului mare) si are rolul de a controla temperatura corpului (termoreglarea). Mai exact, rolul sau este de a trimite un mesaj glandei pituitare. Cand hipotalamusul nu functioneaza corect din cauza unor probleme, acesta trimite mesajele gresite hipofizei, care comunica cu restul corpului. Astfel, semnalele sunt trimise la restul corpului, cauzand o suprasolicitare a glandelor sudoripare pentru racirea organismului, chiar si atunci cand temperatura corpului nu este ridicata.

Transpiratiile nocturne sunt o problema comuna, care apare in timpul somnului si se opreste la trezire.

Ce factori pot declansa transpiratiile nocturne?

  • Cofeina;
  • Exercitiile fizice;
  • Alcoolul;
  • Alimentele picante;
  • Anxietatea;
  • Furia;
  • Antidepresivele;
  • Antipireticele;
  • Antidiabeticele care scad nivelul de zahar in sange;
  • Medicamentele care regleaza cantitatea de hormoni din corp
Bolile care pot provoca aparitia transpiratiilor nocturne

Exista mai multe boli care pot provoca transpiratii nocturne, cum ar fi HIV-ul, neuropatia vegetativa, sinuzita cronica, infectiile bacteriene, endocardita, tuberculoza, leucemia, diabetul, hipertiroidismul, leziunile hipotalamice, epilepsia, accidentul vascular cerebral, paralizia cerebrala, migrenele, infarctul maduvei spinarii, traumatismul cranian, etc. Exista si cazuri in care cauzele nu pot fi determinate.

Remedii utile pentru transpiratiile nocturne

Nu exista un tratament specific pentru transpiratiile nocturne, cu exceptia cazului in care acestea sunt cauzate de o boala de baza. Cu toate acestea, exista cateva lucruri care pot ajuta la atenuarea simptomelor. Praful de in si uleiul de in sunt ambele utile. Aceste remedii au rolul de a porni receptorii de estrogen suficient cat sa fie mentinuti calmi. Extractul de radacina de lemn dulce, folosit in ceai, poate fi si el un remediu destul de util.

Unii medici recomanda plantele bogate in fitosteroli, sau plantele care cresc oxigenarea ficatului, cum ar fi papadia. Acestea nu ofera un rezultat garantat in eliminarea totala a transpiratiilor nocturne, dar pot diminua usor simptomele.
 
la factori ce pot declansa transpiratia de noapte, poti adauga si sportul nocturn :))
 
Loading...
Back
Sus