Sfat Tipar digital vs. Offset. Care este alegerea potrivită?

Jeliu Mihai Bogdan

Graphic Designer
Registered
Full Member
Graphic Designer
De multe ori ne gandim care dintre aceste tipare sa le alegem. Multa lume nu stiu sa aleaga ceea ce li ase potriveste.
De exempu, le doresti mai repede realizate sau vrei o cantitate mica de flyere, pliante, carti de vizita sau afise ?

Alegerea perfecta este tiparul digital, deoarece ele sunt realizate pe o masina special destinata cantitatilor mici avand o viteza destul de mare pentru a va realiza comanda intr-un timp cat mai scurt.

Daca doresti o cantitate mai mare de exemplu 2.500 flyere DL la un pret mult mai mic decat cel al tiparului digital dar timpul fiind mai lung, aceasta este varianta potrivita pentru dumneavoastra.

Tipografia TG Productions este capabila sa va realizeze comenzi pe tipar digital cat si pe tipar offset la cantitati mari.

Ca o premiza, evoluţia tiparului digital a venit cu o serie de avantaje tehnologice, mai multe opţiuni şi o serie de noi caracteristici care au îmbunătăţit atât din punct de vedere calitativ, cantitativ, cât şi ca timp efectiv mai scurt de realizare a proiectelor de tipar digital. Acestă evoluţie care vine şi cu o parte negativă, cea a confuziei pe care o provoacă beneficiarului atunci când este pus în situaţia de a alege metoda de tipar cea mai potrivită pentru nevoile sale specifice. Crucială în determinarea soluţiei potrivite este înţelegerea avantajelor şi dezavantajelor pe care le prezintă tiparul digital faţă de metoda tradiţională de tipar offset.

Ca un proces dintre tipar offset si cel digital; metoda de tipar offset este folosită în general pentru proiecte de tipar comercial de volum mare precum 1.250 buc – 100.000 buc, etc.. Modelul sau grafica publicitara a flyerului pe care o aveti, este imprimată pe o placă tipografică, după care este transferată către o suprafaţă din cauciuc, iar de pe acestă suprafaţă ajunge la suportul final pe care este imprimată. Imaginea destinată tiparului primeşte cerneală de pe nişte role speciale, iar părţile care nu fac parte din imagine sunt acoperite cu o peliculă de apă pentru a nu fi acoperite cu cerneală.

Avantaje si dezavantaje tipar offset si digital:

Pentru digital:

  • Are un timp de realizare scurt pentru proiecte care presupun zeci, sute sau mii de exemplare.
  • El este compatibil cu mai multe suporturi de tipar precum: hârtie, lemn, material textil, metal, piele sau plastic.
  • Tiparul digital are costuri mai reduse atunci când este vorba de proiecte mai restrânse ca volum.
  • El mai permite si o flexibilitate sporită, care se permite schimbarea datelor şi a graficii publicitare a dumneavoastra la fiecare exemplar imprimat fără ca procesul să fie încetinit. Metoda se demonstrează eficientă la tipărirea scrisorilor personalizate care deşi au acelaşi conţinut, diferă la nivelul numelui destinatarului şi a adresei.
Pentru offset:

  • Are o calitate foarte bună a imaginii si permite tipărirea culorilor speciale.
  • Fiecare copie este identică sursei si permite o imprimare mai precisă şi produce mai puţine deşeuri.
  • Preţul pe unitate scade proporţional cu volumul de materiale tipărite. Procesul devine mai rentabil doar dacă proiectul dumneavoastra porneşte de la un minim de mii de exemplare tipărite
  • Presele de tipar offset moderne folosesc un sistem asistat de calculator pentru crearea matriţelor ceea ce aduce un plus la nivelul calităţii.
Criterii de selecţie a metodei potrivite dintre tiparul offset si cel digital mai amanuntita decat ce am scris mai sus

Alegerea metodei potrivite pentru calitate/pret/cantitate se face în funcţie de proiectul de tipar şi de caracteristicile de care aveti nevoie.. Există câteva criterii care pot ghida către alegerea soluţiei potrivite iar aceste criterii le ve-ti gasii mai jos. Totuşi cel mai indicat, dacă există dubii, cea mai bună soluţie este consultarea unui specialist.

  • Timpul de realizare. Un proiect de tipar digital poate demara din momentul în care fişierul sursă este gata, în timp ce la offset este nevoie de pregătiri prealabile, ca pregătirea plăcilor tipografice, calibrarea culorilor şi a presei, ceea ce presupune cel puţin câteva ore înainte de demararea tipăririi. În cele câteva ore de pregătire pentru offset, un proiect de tipar digital poate fi gata.
  • Volum. Pentru proiectele care nu depăşesc mii de exemplare, tiparul digital este recomandat atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi a costurilor presupuse. Dacă proiectul depăşeşte graniţa de câteva mii de exemplare, tiparul offset poate deveni o soluţie viabilă din punctul de vedere al costurilor implicate.
  • Suport. Dacă tipărirea se realizează pe suporturi speciale, altele decât hârtia, tiparul offset reprezintă soluţia recomandată, chiar dacă şi în ceea ce priveşte tiparul digital au fost dezvoltate soluţii care dau rezultate bune pe suporturi speciale.
  • Culoare. În cazul în care tipăritura nu prezintă mai mult de două culori, tiparul offset poate reprezenta o alternativă eficientă din punctul de vedere al costurilor, dar un material care se bazează pe efecte coloristice intense va fi realizat mai bine calitativ prin tiparul digital.
  • Flexibilitate şi personalizare. În acest sens tiparul digital este soluţia optimă. Materiale de marketing folosite în promovarea directă pot fi personalizate uşor şi la costuri accesibile.
Iar concluzia este:

În funcţie cele mai importante metode sunt: de tipul de material, volumul proiectului, timpul de realizare sau în funcţie de utilizare, fiecare material (model sau asa zis grafica publicitara) trimis către tipar (tipografie) are caracteristici specifice prin care se încadrează la folosirea uneia dintre cele două metode. De cele mai multe ori, atunci când este vorba de materiale comerciale, acestea sunt realizate prin tiparul digital deoarece presupun şi o grafică bazată pe un efect vizual puternic şi trebuie să ajungă cât mai repede în faţa publicului ţintă pentru a deveni eficiente.

Ca un rezultat din toate comenzile noastre, sunt pe tipar offset, este mai ieftin, tiparesti de 3 ori mai mult la acelasi pret fata de digital, dar stai si de 2 ori mai mult dupa ele.
Alte intrebari legate de tiparire, ma puteti contacta. Puteti deschide un topic pentru orice intrebare.
 
Loading...
Back
Sus