Scam Black Friday si Cyber Monday

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Pentru Black Friday e putin cam tarziu dar depinde unde locuiesti pentru ca este chiar acum sau va fi, insa Cyber Monday este foarte curand, adica maine, asa ca grija mare.

Poti fi inselat foarte usor in aceste perioade fara sa iti dai seama si cati dintre voi va uitat la url din bara cand comandati?

Mai jos aveti cateva metode de scam care se intampla in aceasta perioada de reduceri dar e posibil sa le intalniti si inainte sau dupa.

1. Fake website.
Site-uri mari copiate si care promit mari reduceri, unde userul comanda produsul, plateste si asteptat sa-l primeasca. Problema este ca nu vei primi nimic, banii sunt luati si datale la cardul tau vor fi vandute pe piata neagra sau chiar utilizate de cei care au facut site-ul fake. La aceasta trebuie mereu sa va uitati la url in bara daca este cel real sau nu. Cel mai sigur este sa accesati site-ul care ofera reduceri tastand manual adresa in bara.
Retele de distributie: Toate

2. Phishing Websites
Este la fel ca Fake Website dar este copiat doar pagina de login si este folosit pentru a fura datele de login la site-ul respectiv. La fel trebuie sa aveti grija ca in bara sa aveti url de la site oficial.
Retele de distributie: Toate in special e-mail

3. Reclama sau cupon Fake
Un exemplu bun este topicul cu Oferta Netflix care avea reclama pe facebook si era un atac pentru userii de device mobile.
Retele de distributie: Social media, e-mail, sisteme de reclame.

4. Gift / Cadou
Cu siguranta ai primit un e-mail in care erai anuntat ca ai primit un cadou si pentru a intra in posesie trebuie sa accesezi un link sau sa urmezi niste pasi. Va amintiti de acel scam unde puscariasii din Romania, trimiteau sms la lume ca au primit cadou un TV foarte scump si pentru a intra in posesia acestuia trebuia sa trimita datele si sa achite o taxa, sau taxele postale care erau destul de mari.
Retele de distributie: In general e-mail sau distribuirea de pe conturi hacked.

5. Package notices
Daca detii o adresa de e-mail, este imposibil sa nu fi primit o astfel de notificare. Acest scam functioneaza cam asa:
In e-mail esti notificat ca ai un pachet, sau acesta a fost trimis catre tine si iti spune sa accesezi un link care sub nici o forma nu`l accesati, ori are atasat un Invoice ori dovada la livrare. La fel sub nici o forma nu deschideti atasamentul pentru ca senderul va poate fura toate datele din calculator sau va poate infecta calculatorul.
Mai este posibil sa aveti in e-mail link catre un magazin mare unde va cere login si pass. Aceasta functioneaza cu punctul 2.
Retele de distributie: In general pe e-mail.

6. Payment notices
Va anunta ca ati primit o plata de la magazinul X sau de la o anumita persona. Apoi in mesaj aveti link catre procesatorul de plata unde va cere user si pass, care vor fi transmise catre hacker. La fel poate fi link catre magazinul online unde va cere login data pentru a fi furate. Fuctioneaza cu punctul 2.
Retele de distributie: e-mail.


Sfaturi:
1. niciodata nu dati click sa vedeti surse remote in e-mail. Acum majoritatea sistemelor de e-mail nu incarca continutul remote din mesaj si tu trebuie sa confirmi acest lucru.
2. daca nu sunteti siguri nu accesati link din email. In cazul la procesatoare de plata, cont bancar, nu accesati niciodata link din e-mail ci va duceti in bara si tastati link manual.
3. chiar daca mesajul pare ca vine din parte [email protected] asta nu inseamna ca amazon a trimis acel e-mail. In header la e-mail puteti vedea datele la sender.

 
Loading...
Back
Sus