Rotld anunta tranzitia la o noua politica de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro

PhoeniXman

Active Member
Registered
Full Member
Ca urmare a consultărilor cu partenerii din data de 18.01.2017, care au avut loc la sediul ICI București și pe baza rezultatelor chestionarului „Consultări privind principiile de reglementare a domeniilor .ro” inițiat de MCSI la data de 27.05.2017, Consiliul de Administrație al ICI - București a aprobat în data de 14.07.2017 introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”.

Astfel:

•Sistemul de domenii „.ro” va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală la data de 01.03.2018.
•Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani.

•Tariful practicat de registrul de domenii ".ro” va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD).
Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

•Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

•Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

- domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira incepând cu 01.06.2018.

- se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

- dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare.


https://rotld.ro/atro11082017.pdf
 
Ultima editare:
Zici tu! deoarece tu nu ai domenii .ro cumparate pe viata.
Este ca si cum cineva este batut pe strada iar ceilalti trecatori privesc impasibili deoarece pe ei nu ii doare nimic , ca doar nu sunt batuti ei.
Care normalitate?
Atunci cand s-au vandut aceste domenii aveau 2 optiuni : pe luna si pe viata. Cei care au optat pentru a cumpara domenii pe viata chiar asta si-au dorit.
Este ca si cum ai cumpara o casa pe viata si peste 20 de ani vin comunistii la putere si iti iau casa si ti-o da in chirie pentru ca asa va fi atunci in toata lumea.

Din pacate asa se intampla in romania , se dau legi proaste facute de oameni prosti , alesi de noi toti care suntem la randul nostru fara empatie , ba din cotra ne bucuram de raul altuia.

Cum p$$da masii ne conformam legilor europene iar cei care sau bucurat cand au vandut domeniile PE VIATA acum profita din nou, iar cei pagubiti nu sunt rasplatiti.

Este adevarat ca poate sunt domenii bune care stau de izbeliste insa asta nu are nici o legatura cu oamenii corecti, care au site-uri pe ele, oamenii de buna credinta care au cumparat pentru ca asa scria acolo: PE VIATA
 
In mediul legal Pe Viata, inseamna 25 de ani.
Detin cam 15 domenii .ro pe viata si nu mai folosesc nici unul.
Vad normal asta pentru ca sunt multe nume de domenii blocate care nu sunt folosite si poate cineva are nevoie de ele. Plus peste tot in lume plata este la 1 an sau 2 si vad normal ca si la noi sa fie acest sistem.
Cand am luat eu domeniile era doar optiunea pe viata si nu pe luna.
 
Daca inainte un domeniu .ro era 5 euro pe luna si 50 euro pe viata....corect si normal ar fi ..sa traga bani din acei 50 euro pe care eu i-am platit pentru " mentenanță anuală "iar cand acei 50 se vor termina ..vom mai discuta.
Nu mi se pare normal daca eu am cumparat un domeniu in agust 2017 pe viata ...sa incep din martie sa le mai dau niste bani ...

PS: Este doar un exemplu : 5 si 50 euro.
 
daca eu am cumparat un domeniu in agust 2017 pe viata ...sa incep din martie sa le mai dau niste bani
Pai atunci domeniul tau va fi valabil 5 ani, daca este cumparat inainte de acea data.
 
Citeste atent ce zice rotld,
- se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

doar domeniile inregistrate inainte de 2013 vor expira in martie, dupa 2013 adaugi 5 ani si iti da data de expirare.

Daca tot nu ai inteles foloseste simulatorul lor pentru data de expirare http://rotld.ro/expiration-date-simulator/
 
E perfect normal ce se intampla. Rotld nu a vandut niciodata domenii pe viata, ci doar pe termen nedeterminat. Nu a vandut niciodata nici cu plata anuala.
Mereu au avut scris in termeni si conditii ca atunci cand se vor decide sa treaca la plata anuala domeniile cumparate pe perioada nedeterminata vor avea valabilitate garantata de minim 5 ani (poate gresesc aici dar eu asa tin minte).
Si exact asa au procedat. Au trecut pe plata anuala (cum era si normal. unde ati mai vazut voi vreun alt tld cu perioada nedeterminata?), si toate domeniile cumparate inainte de aceasta tranzitie primesc valabilitate 5 ani de la data cumpararii/trasferului.
Doar firmele partenere (reseller) au facut publicitate cu "domenii .ro pe viata" (unele siteuri puneau in josul paginii o notita cu text mic: "domeniile .ro sunt pe perioada nedeterminata").
Cat despre domeniile .ro platite anual, practic erau platite pe perioada nedeterminata de catre firma reseller la rotld, si firma respectiva iti vindea tie doar un drept de folosinta asupra domeniului si daca va uitati in datele whois vedeti ca beneficiarul unui domeniu .ro cu plata anuala este de fapt firma de la care a fost cumparat domeniul, nu clientul efectiv.

domeniu .ro era 5 euro pe luna
Cand a fost 5 euro pe luna ? asa scump ? Daca te referi la 5 euro pe an eu nu am vazut nicio firma sa ofere pretul asta. Am cautat cele mai ieftine oferte pentru domenii .ro de multe ori si nu am gasit niciodata vreo oferta de genul asta fara hosting. Pentru ca unele firme daca cumperi hosting de la ei iti ofera tot felul de discount-uri pentru domenii.
Cum am zis: rotld nu a vandut niciodata domenii .ro cu plata pe an sau pe luna. Ce fac ceilalti reselleri este problema lor. Rotld mereu a avut acelasi pret pe domeniile .ro pe perioada nedeterminata. (poate nu neaparat acelasi pret. nu am urmarit pretul)

In sfarsit rotld intra in normalitate, cum trebuia sa fie de la inceput. Taxa anuala de intretinere au toate tld-urile din lume (sau cel putin majoritatea tld-urilor importante).
Nu inteleg de ce tranzitia asta a creeat o confuzie atat de mare pentru toata lumea.
De ce nu s-a documentat nimeni despre ce inseamna mai exact domeniu .ro pe perioada nedeterminata ?
Chiar ati crezut ca poate exista un serviciu oferit pe viata, cu o singura plata ? Niciodata nu o sa existe niciun serviciu oferit pe viata, pentru ca nu e sustenabil. Nu are cum sa reziste in timp. Plata trebuie sa fie recurenta (odata pe luna/an) ca sa fie sustenabil.
Din ce bani sa plateasca si ei serverele si angajatii ? Dar development ? Oare de ce siteul rotld.ro arata ca in anii 2000 ? Asa vechi, cu iframe-uri peste tot.
In sfarsit si-au actualizat si ei siteul. Poate isi actualizeaza si api-urile si infrastructura pe viitor.

Suntem in 2018 totusi. Cei din Amerca trimit rachete in spatiu si le aterizeaza inapoi pe pamant, pe drone din ocean.
Si noi ce facem ? Vindem domenii .ro pe o infrastructura facuta probabil acu 10 ani.
Singurul registrar de domenii romanesc (rotld) trece pe un model de business sustenabil care le va permite sa creasca calitatea serviciilor oferite. Eu zic ca este un lucru foarte bun. Hai sa nu ne mai plangem pentru ca de acum trebuie sa platim cativa euro pe an pentru domenii. Nu ajungem nicaieri.

Asta este parerea mea. Daca am gresit cu unele afirmatii imi asum greseala.
Disclaimer: Eu detin 3 domenii .ro platite pe perioada nedeterminata la parteneri rotld si un domeniu cu plata anuala tot la un partener rotld. Niciunul nu este mai vechi de 5 ani, dar nu m-ar deranja daca ar trebui sa platesc pentru ele, si cand o sa vina timpul sa platesc taxa anuala o voi face.
 
Proasta comparatie, si casa daca nu platesti impozite si taxe ramai fara ea, pe site-ul rotld nu scrie nici unde ca vei inregistra domeniul pe viata, asta cu "domeniul pe viata" e vrajeala inventata de partenerii rotld.
Hai ca sa iti mai dau o comparatie asa pentru tine: Ce legatura are taxele?
Pe langa faptul ca am cumparat domeniul PE VIATA mai platesc taxe ca traiesc ( imi cumpar de mancare, beau apa etc) pe de alta parte platesc internetul, curentul etc
Proasta comparatie o faci tu :
Ma omule pe mine nu m a intereseaza cum este corect sau cum este in alta parte pe mine ma intereseaza CUVANTUL dat. Am domenii inca din anul 2008 si toate aveau 2 obtiuni PE VIATA si pe an.
ASA SCRIA ACOLO de asemenea am vrut in acea perioada sa cumpar si de la ROTLD pentru ca am crezut ca era mai ieftin insa era mai scump. Nu mai retin daca scria pe pe viata sau pe o perioada nedeterminata. Si ce sa inteleg eu de aici ca perioada nedeterminata inseamana cam cand ti se pune tie pata?
Citeste atent ce zice rotld
Eu am citit atent atunci cand am cumparat domeniu nu dupa 10 ani cand iti schimbi tu TOS-ul cum visezi noaptea. Tu ai mentalitatea bancilor care iti da un credit si iti da un desfasurator pe 10 ani cam cat ai de platit pe luna iar dupa 2 ani iti schimba desfasuratorul. Esti bun de bancher tu , pana intr-o zi cand te da cineva in judecata.
In mediul legal Pe Viata, inseamna 25 de ani.
Unde scrie asta si de unde ai scos-o este ca si cum ai spune ca viata dureaza doar 25 de ani.
Pe viata inseamana PE VIATA si daca imi cumpar o casa, o masina sau ma casatoresc sunt pentru TODEAUNA.
Sau asa scrie in legile europene?
Daca tu ROTLD ti-ai asumat raspunderea si ai luat decizia inca din 2005 sau poatea mult mai devreme sa vinzi domenii PE VIATA pentru ca tu ai vrut sa fii mai cu mot acuma na suporta consecintele si tine-te de CUVANT.
Ce treaba am eu cu legile europene , ce treaba am eu cu legile americane , afganistane sau mai stiu eu ce intelegere intre X si Y daca eu cu Z am facut o intelegere?
Disclaimer: Eu detin 3 domenii .ro platite pe perioada nedeterminata la parteneri rotld si un domeniu cu plata anuala tot la un partener rotld. Niciunul nu este mai vechi de 5 ani, dar nu m-ar deranja daca ar trebui sa platesc pentru ele, si cand o sa vina timpul sa platesc taxa anuala o voi face.
Din pacate sunt sunt dezamagit pentru modul tau de gandire . Este ca si cum cedezi si pleci capul chiar si atunci cand esti nedreptatit.
Daca maine guvernul ar spune ca avem nevoie de bani pentru a curati atmosfera de elementele care polueaza aerul pe care il respiram si va pune o taxa de 1 euro pe an banuesc ca toata lumea ar fi de acord cu aceasta taxa.
De ce ? pentru ca sunt bani putini pentru un 1 euro faci atat de mult TAM TAM cand in china sau mai stiu eu unde e legea asta este de 10 ani de zile.
Asta tine te RESPECT de CUVANTUL dat si de faptul ca nu permit ca cineva sa imi ia cu forta bani din buzunare indifernt daca este 1 cent sau 1000 de euro.
Inchei aceasta discutie pentru ca eu am crezut ca sunt oameni care nu au domenii .ro insa vad ca daca v-a scuipat cineva in fata iar voi va stergeti pasivi si treceti mai departe pentru ca este doar un mica jicnire nu te-a vatamat PE VIATA atunci NO COMMENT.
 
Hai ca sa iti mai dau o comparatie asa pentru tine: Ce legatura are taxele?
Pe langa faptul ca am cumparat domeniul PE VIATA mai platesc taxe ca traiesc ( imi cumpar de mancare, beau apa etc) pe de alta parte platesc internetul, curentul etc
Proasta comparatie o faci tu :
Ma omule pe mine nu m a intereseaza cum este corect sau cum este in alta parte pe mine ma intereseaza CUVANTUL dat. Am domenii inca din anul 2008 si toate aveau 2 obtiuni PE VIATA si pe an.
ASA SCRIA ACOLO de asemenea am vrut in acea perioada sa cumpar si de la ROTLD pentru ca am crezut ca era mai ieftin insa era mai scump. Nu mai retin daca scria pe pe viata sau pe o perioada nedeterminata. Si ce sa inteleg eu de aici ca perioada nedeterminata inseamana cam cand ti se pune tie pata?

Trezestete asta e lumea reala, prostesti si esti prostit, cum tu faci bani de pe munca altora"filme online, reclame ascunse , etc" asa te inbarliga si altii pe tine, daca cumperi de la rotld domeniu iti vine prin posta factura unde precizeaza clar ca domeniul este dat pe perioada nedeterminata, daca te uiti in dictionar asta nu inseamna pe viata, ca tu ai pus botu la vrajeala cu domeniu pe viata de unde ai luat tu domeniul e problema ta, nu esti deloc in masura sa faci scandal pe teme de genul, vorbesti de respect? wtf?

Esti genul de huligan care creeaza scandal din orice subiect, ma uit pe forum si vad ca apar tot mai multi indivizi de genul.
 
@FilmeFast : Oricum nu poti schimba situatia. Asa ca scoate banii
Inchei aceasta discutie pentru ca eu am crezut ca sunt oameni care nu au domenii .ro insa vad ca daca v-a scuipat cineva in fata iar voi va stergeti pasivi si treceti mai departe pentru ca este doar un mica jicnire nu te-a vatamat PE VIATA atunci NO COMMENT.
.
In locul tau as fi mai atent la limbaj
 
Sti ce e funny aici..acuma toata lumea striga sus si tare ca nu exista domeni .ro pe viata....dar pana acuma nimeni nu a zis nimic .cand toate firmele vindeau domeni .ro pe viata ..
Nu am gasit un subiect pe internet ca nu exista domeni .ro pe viata...si ca firmele care vand ..ne prostesc..
 
Să clarificăm 2 lucruri. ROTLD NU A VÂNDUT DOMENII PE VIAȚĂ. Pe site-ul rotld scria clar ”PERIOADA NEDETERMINATĂ” ceea ce e diferit de PE VIAȚĂ. Știu că sunteți frustrați dar mie mi se pare ok mișcarea. SĂ cumpărați și domenii .com pe viață și apoi vorbim
 
Trezestete asta e lumea reala, prostesti si esti prostit, cum tu faci bani de pe munca altora"filme online, reclame ascunse , etc" .
Eu nu prostesc pe nimeni si nu am reclame ascunse asa cum insinuezi. Dca cineva are un site de filme online de succes este pentru ca in spatele acestui site este o munca imensa . Acum tu te apuci si arunci cu piatra fara a constientiza ca cel putin odata pe saptamana te uiti la un film online si nu te duci la cinema.
Este de datoria celor care detin siteuri upload sa stearga sursele video doar daca nu detin drepturi de autor si doar acelea ar trebui inchise.
Si hai ca sa iti mai spun o treaba : In momentul cand mi-am facut cont pe roforum cu userul filmefast care nu mai este un secret la ce domeniu face referire mi-am primit BAN de la google pe domeniu chipurile ca am GOT . Mai exact ce s-a intamplat : Cineva "binevoitor" mi-a facut report fara a avea got pe site , cel putin nu am avut got pe site la acel moment.
Din pacate nu este deajuns sa iti faci treba bine pentru ca vor fi niste "huligani" care iti vor face rau.
Oare cine doarme si cine este treaz in acet moment.
Esti genul de huligan
Atunci cand spui huligani imi aduci aminte de comunisti cand la revolutie, mai exact la timisoara oamenii au iesit in strada cu pieptul gol si au infruntat LIBERTATEA si multi dintre ei au fost ucisi ca tu sa te exprimi acum liber . Libertate pe care noi acum ne batem joc de ea si cand vine cineva si spune lucrurilor pe nume si spune adevarul ceilalti striga exact cum spuneau comunistii manifestantilor de la timisoara :
Au iesit in strada Huliganii!
Promit ca nu mai dau curs discutiei insa se pare ca mai sunt si oi negre doar albe!!!!
 
Să clarificăm 2 lucruri. ROTLD NU A VÂNDUT DOMENII PE VIAȚĂ. Pe site-ul rotld scria clar ”PERIOADA NEDETERMINATĂ” ceea ce e diferit de PE VIAȚĂ. Știu că sunteți frustrați dar mie mi se pare ok mișcarea. SĂ cumpărați și domenii .com pe viață și apoi vorbim
Iar ajungem de unde am plecat :
Ce treaba am cu domeniile .com
Ce treaba am eu cu legile din china
Ce treaba am eu cu Intelegerea dintre x si y daca eu am afacut intelegere cu Z
Si nu stiu daca tu ai domenii .ro ?
Insa atunci cand am cumparat domenii scria clar pe luna sau PE VIATA
Ne prostim pe fata sau cum?
Eu am luat PE VIATA ASA SCRIA ACOLO
 
Iar ajungem de unde am plecat :
Ce treaba am cu domeniile .com
Ce treaba am eu cu legile din china
Ce treaba am eu cu Intelegerea dintre x si y daca eu am afacut intelegere cu Z
Si nu stiu daca tu ai domenii .ro ?
Insa atunci cand am cumparat domenii scria clar pe luna sau PE VIATA
Ne prostim pe fata sau cum?
Eu am luat PE VIATA ASA SCRIA ACOLO
eu am luat domeniu .ro acum vreo 10 ani de la rotld direct si scria perioada nedeterminata iar in termeni si conditii era precizat ca pot aparea modificari asupra acelei perioade in orice moment.
 
pai si de ex daca eu vreau sa inregistrez un nou domeniu .ro ,platesc 12 euro + 6 euro taxa aia?adica 18 total la inregistrare?
 
Loading...
Back
Sus