Problema la configuratia unui calculator de care nimeni nu tine seama.

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Atunci cand cumparam un calculator sau un laptop ne uitam la urmatoarele informatii:
1. CPU - Cat mai multe core
2. RAM - Cat mai multi GB
3. Placa video - Pentru cei pasionati de games in special sa fie cat mai buna.
4. HDD - Cat multi TB pentru a stoca filme si muzica

Restul nu ne intereseaza si asta din cauza lipsei de informare, comoditate si pentru ca e mai usor sa ascultam pe vecinul care cica se pricepe mai bine.

In zilele noastre la configuratia unui calculator ar trebui sa tinem cont de inca 2 lucruri pentru a avea un calculator performant.
Aud pe multi care se plang ca desi au 3-8 core cpu, peste 10GB memorie RAM, calculatorul lor se misca greu si uneori chiar se blocheaza. Multi dintre voi credeti ca este prea incarcat si imediat dati un reinstall la windows crezand ca problema se rezolva. Aveti dreptate intr-o oarecare masura dar nu rezolva problema definitiv.

Daca folosesti calculatorul doar pentru a intra pe facebook si cauta manele pe google si youtube poti folosi chiar si un Pentium 1 si iti va merge bine.
Daca folosesesti ceva mai mult atunci retine ce scriu mai jos.

1. Viteze de scriere si citire la HDD. Degeaba ai N Core sau N Gb ram daca viteza de scriere si citire la HDD este mica este egal cu zero. Acesta va ajunge la 100% si fiecare aplicatie va trebuie sa isi astepte randul pentru a citi o informatie sau scrie.
Orice faci pe calculator, are nevoie sa citeaza informatia de pe HDD si apoi sa o scrie atunci cand este nevoie. Daca rulezi multe programe atunci calculatorul are nevoie sa scrie si sa citeasca mai multa informatie.
Multe programe ruleaza in spate si daca nu le vezi, asta nu inseamna ca acestea nu folosesc HDD sau resursele la calculator.

Sunt sigur ca majoritatea dintre voi care folositi Utorrent la un moment dat ati vazut ca torentul nu porneste sau dupa cateva minute se opreste si orice ai face nu vrea sa porneasca.
Asta se datoreaza vitezei de scriere si citire de pe hard. Scriere pe HDD la fisierul care tocmai il descarci si citire la cei care trag alte fisiere de la tine. Cu cat numarul este mai mare cu atat folosirea HDD creste.
Aici solutie este sa inchideti torentul din task manager si apoi dupa cateva minute sa-l redeschideti. Uneori e chiar nevoie de restart la calculator.

Daca folositi mai multe tab-uri la browser va pune presiune si mai are la HDD, aici este si in functie de site-urile care le vizitati.
Skype, YM si alte sisteme de chat la fel scriu si citesc foarte mult de pe HDD.

Toate acestea pun presiuni imense pe HDD iar acesta va scrie in functie de viteza la care este facut.
La sistemele desktop este mai usor pentru ca majoritatea HDD vin cu 7200rpm si un minim de 35mbps scriere si citire din cate imi amintesc. Sunt unele care inca ruleaza la 2-6mbps viteza de scriere si citire.

La laptop este foarte naspa ca vin default cu 5400 rpm viteza de scriere este sub 10mbps.

Asa ca atunci cand cumparati un calculator sau laptop acordati mare atentie la tipul de HDD si chiar daca este la 7200rpm sa aiba o viteza cat mai mare de scriere si citire. Nu stiu caare este maximul la acest tip de hard, asa ca trebuie sa va informati pe google.

Recomandat este sa folositi:
- SSD - 15.000 rpm si viteze de citire scriere de 250-500mbps
- SAS - 10.000 rpm si viteze de scriere din cate stiu sunt asemanatoare.

Costa ceva mai mult dar se merita.
Puteti folosi pentru sistem C: un SSD sau SAS de 100GB si pentru stocare puteti folosi un HDD normal de 1Tb sau cat aveti nevoie.

Cei care va folosi mult de Memoria Virtuala de la windows pe un HDD normal va recomand sa nu setati o valoarea prea mare, pentru ca o sa va incetineasca sistemul mult.
Pe SSD am testat eu cu triplu fata de RAM care il are calculatorul si se misca super bine, dar nu pot spune acelasi lucru despre un HDD normal.


2. Placa de retea.
Ma amuz foarte mult pe seama celor care se lauda ca au internet de 1GB (1000mb) dar cand ii intreb daca au schimbat placa de retea, imi spun ca nu.
Majoritatea calculatoarelor vin default cu o placa de retea de 100MB (12mb reali), iar daca ai abonament de 1Gb, nu iti va merge niciodata mai mult de 100MB. Asa ca este nevoie sa schimbati placa de retea.

Romania e singura tara din lume care ofera internet de 1Gb la abonati la un pret de nimica. Cand spun 'de nimica' ma refer la preturile care sunt prin alte tari.
Exemplu:
In uk cea mai mare viteza ca abonat normal este de 150MB, costa 37£ pe luna si este oferit de o singura firma , Virgin media. Restul inca au abonamente de 8-22MB si chiar se lauda cu aceste viteze.

In spania cel mai ieftin internet este oferit de ono.com unde 100MB internet costa aproximativ 47-55 euro pe luna.

In uk viteza la upload este ceva mai mare fata de spania, unde chiar daca vrei sa platesti 500 euro pe luna pentru o viteza la upload buna, nu iti ofera nimeni. Ma refer la abonatii normali.

In Romania viteza atat la download cat si upload este foarte mare, iar pretul este incredibil de mic.


Sper sa va ajute aceste informatii cand alegeti un calculator din magazin.
 
Viteza HDD-ului este importanta.
A trecut un prieten de la hdd pe 5400 rpm la unul pe 7200 rpm, si chiar a zis ca se simte diferenta. Deci cat se poate daca cumparati un hdd, sa luati cu cat mai multe rotatii pe minut (rpm), pentru o viteza cat mai mare.
Recomandat este sa folositi:
- SSD - 15.000 rpm si viteze de citire scriere de 250-500mbps
- SAS - 10.000 rpm si viteze de scriere din cate stiu sunt asemanatoare.
1. In primul rand, SSD-urile nu au rotatii pe minut (rpm), pentru ca in ele nu se invarte nimic. Poate te refereai ca un ssd are viteza aproximativ egala cu cea a unui hdd de 15000 rpm.
2. In al doilea rand, nu stiu la ce te-ai referit prin SAS, din ce inteleg SAS este Serial attached SCSI, adica un protocol prin care se transfera date de pe un hdd puternic sau ssd. Deci SAS este doar interfata de conectare, cea mai potrivita pentru ssd-uri.

Da, si eu recomand SSD, si eu vreau sa cumpar unu, mai exact asta, are viteze de scriere de pana la 450 MB/s si citire 540 MB/s.
Ce e nasol la ssd-uri ca au o durata de viata fixa, un numar fix de ore de functionare / scrieri. Va recomand daca folositi un ssd pe care instalati sistemul de operare, sa optimizati sistemul de operare pentru a nu afecta durata de viata a ssd-ului, sunt niste setari explicate in articolul asta, care vor face windowsul sa nu scrie foarte des pe ssd.

Si apropo de sistem de operare, sa nu instalati niciodata un linux direct pe ssd ! Sistemele de partitionare linux (ext2/3/4) fac o defragmentare continua, ceea ce va afecta considerabil durata de viata a ssd-ului. Din cate stiu eu momentan nu se poate dezactiva aceasta defragmentare continua.
Si ca sa fie putin mai clar, nu trebuie sa facem niciodata defragmentare pe ssd. Defragmentarea este foarte utila in cazul unui hdd, dar in cazul unui ssd scurteaza foarte mult durata de viata a ssd-ului si nu ne ajuta cu absolut nimic din punct de vedere al performantei/vitezei.
 
Ultima editare:
Se pare ca am omis cate lucruri si multam de corectie.
YqiUYw2.png

http://www.seagate.com/gb/en/intern...-hard-drives/hdd/enterprise-capacity-3-5-hdd/


Aici avem un video test intre sata, ssd si sas


Pentru mai multe info cautati pe google acest termen: sas vs ssd
 
Loading...
Back
Sus