Pericolul ascuns la care te expui cand postezi o poza pe facebook

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Ieri am rugat membrii acestui forum sa posteze o poza in acest topic [Test]Photo test.
Despre ce a fost vorba ?

Atunci cand urcam un fisiere, poza, absolut orice pe intenet fiecare din acestea contin date de identificare care 99% din utilizatori nu stiu ca exista. Aceste informatii sa numesc MetaData.

Voiam sa scriu despre acest lucru de multa vreme, insa ieri dupa ce am vazut ultimul episod din CSI Cyber care a fost pe aceasta tema, mi-am adus aminte si am zis sa nu mai aman.

Fiecare device mobil stocheaza in metadata informatiile geotag care permit oricui sa vada unde a fost realizata poza respectiva. Locatia oferita este nu doar exacta ci periculos de exacta.

Am facut 2 poze cu telefonul meu mobil ieri. Prima poza a fost facuta cu geotag dezactiva iar adoua cu geotag activat.
Dupa 5 minute de cautare pe net am gasit un program care citeste metadata la poze. Sunt multe programe pe net de acest gen si daca aloci ceva mai mult timp la cautare sunt sigur ca poti gasi programe cu plata care ofera si mai multe info.

La poza care am activat geotag pe google earth nu doar a aratat unde a fost facuta poza ci exact fereastra si etajul la blocul unde locuiesc. Pe google maps mi-a aratat doar cladirea si partea de cladire in care a fost realizata poza, fara sa arate etajul.
dSR0si0.png

Asa ca oricine poate afla locatia mea exacta prin simpla citire a informatiilor metadata din poza urcata de mine pe facebook sau alta retea sociala/website.

Pentru imaginea de mai sus am folosit acest program http://www.photome.de/download_en.html plus google Earth Google Earth Pro Gratis - Salvezi 400$ pe an.


Varianta cea mai usoara pentru majoritatea dintre voi pentru a citi metadata este sa deschideti poza in calculatorul vostru, apoi click dreapta pe proprietati. O sa va arate info ca in aceasta poza.
Acele coordonate la cautati pe google maps sau google earth pentru a vedea locatia exacta.
rC3tDQj.png


Cele mai expuse la aceasta problema de securitate sunt persoanele care au iPhone.
Ce trebuie sa stiti, sa intelegeti din acest topic.
1. Absolut oricine poate vedea locatia ta prin simpla citire a informatiilor metadata din poza urca pe net. Ce face cu acea informatie nu putem sti.
2. Chiar daca nu ai activata pe telefon optiunea geotag la poze, video, aceste informatii se stocheaza. Cu programe speciale se pot vedea aceste informatii.
3. Te poti apara prin simpla editare/modificare a datelor metadata la poze sau video. Pentru pe google 'edit metadata photo'. Programul de mai sus, poate edita aceste date.
Chiar daca editezi aceste informatii nu exista o siguranta de 100% ca cineva nu va afla locatia ta. Se stie ca nimic nu este sters cu adevarat de pe orice devices.
4. Cum te poate afecta pe tine care nu dai doi bani pe ce am scris mai sus?
Sa spunem ca esti o persoana care face o gramada de selfie in diferite locatii si automat sau nu le postezi pe facebook sau alta retea. O persoana care iti vrea raul, poate afla locatiile care le frecventezi cel mai mult din selfie urcate pe net si apoi te poate ataca sau chiar viola.
Stiu cazuri destul unde multe fete trimit poze deochiate pe net, chiar daca nu au schimbat date de contact. Stiu asta ca primesc zilnic cel putin o poza de gen si nu ne cunoastem.
Acum daca vreau sa aflu locatia exacta a acelei persoane tot ce trebuie sa fac este sa citesc informatiile metadata.

Acum ai inteles?

Programul de mai sus l-am gasit in doar 5 minute de cautare pe google. In acest timp am testat cateva servicii online cat si alte 2 programe. Acum ganditiva ce as putea gasi daca as cauta mai adanc pe google pe aceasta tema? Sau daca as intra pe Shadow Web ?

flickr.com ofera aceste informatii direct pe site.
V3Tp3IS.png


Doar o cautare simpla pe flickr.com pe termenul iphone picture si o sa gasiti foarte multe poze facute cu iphone. Apoi poti vedea informatiile metadata direct pe site sau puteti folosi un addon pentru mozilla firefox. Sau mai simplu salvati poza in calculator si apoi click dreapta si proprietati.

Este doar o idee cum se poate face.
Resurse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Exif
https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Metadată&redirect=no
https://en.wikipedia.org/wiki/Meta_element
https://en.wikipedia.org/wiki/Geotagged_photograph

 
Daca esti putin diabolic si cunosti programare, poti face program/script care sa caute poze pe net si sa salvezi informatiile din metadata. Ce mai mai departe e treaba ta, dar iti spun ca de esti smart poti face usor 1 milion de euro daca vinzi aceste info pe piata libera.
Nu mai spun ca exista program gratis de recunoasterea a fetei care il poti instala pe server.
Nu am postat nimic despre asta pentru ca in opinia mea este periculos si cred ca in spate se afla NSA sau alta institutie de gen care se vor folosi de serverul tau pentru a aduna informatii.

Daca trecem la extrem, atunci cand faci o poza copilului tau orice pedofil poate afla unde a fost facuta si apoi......
Sau fetitele care fac selfie provocatoare si apoi le posteaza pe net. Oricine poate afla locatia si apoi vor acuza saracul om de viol. :D
 
@AlexH, nu trebuie sa scrii nici un program, google face asta gratuit. images.google.com si poti face upload la o poza pe care o cauti si el iti returneaza tot ce este asemanator cu poza ta.
 
Da stiu asta, dar eu ma refeream daca vrei sa automatizezi acest lucru si informatiile sa le salvezi intr-un fisier. Apoi ce faci cu aceste informatii culese e treaba ta.
 
Avantaje si dezavantaje. S-a deschis lumea cu ajutorul internetului, dar partile ascunse nu se stiu decat intr-o foarte mica masura de marea masa. Care e de manevra tot timpul.
 
Prea multe griji domnilor , odata cu tehnologia noua stiam deja la ce ne expunem .
Din cate vad si stiu daca vrei un pic de libertate , iti faci casa in varful muntelui , in mijlocul junglei , revii la foc din lemen , mancare facuta la cazan si uiti de tehnologie , insa si acolo nu esti sigur 100 la 100 ca cineva de sus nu te priveste cu ajutorul sateliitilor .
 
gps-ul pornite in momentul in care faci poza
Si 90% din utilizatori le au pornite. Nu e nevoie de net activ pentru a seta coordinatele, plus toate telefoanele noi vin cu geo sensor activat default si nu se poate dezactiva.
doar detalii despre telefon, camera, data, dimensiuni
Si vrei sa spui CA nu Este destul. Odata ce stii modelul la telefon reatul e floare la ureche.
 
MI-am adus aminte de niște teroriștii care erau căutați de armată, iar unul dintre ei și-a făcut selfie și a pus pe fb din ascunzătoare, nu se vedea decât el. După câteva minute au fost bombardați. Nu te mai poți ascunde de nimic, fă bine să te ai de bine cu toată lumea și aia e :))) dacă nu ai noroc, nu ai noroc.
 
Pozele de pe facebook daca le salvezi nu au MetaData cu datele GPS.
Iar de pe instagram nici nu merg salvate, doar cu print screen.. sau vrun alt program de salvare. Deci cu siguranta nici ele nu au datele GPS.
Posibil si cele trimise pe watzapp sa fie procesate si sa se stearga MetaData.

Doar pozele trimise pe email raman cu metadata findca mailu nu le proceseaza.

@AlexH - Sorry dar 90% din ce ai spus tu a picat... prera putin te afecteaza... poze pe email nuprea mai se trimit.
 
Ultima editare:
Sorry dar 90% din ce ai spus tu a picat... prera putin te afecteaza... poze pe email nuprea mai se
Tu crezi ca Este scris sa am dreptate sau ceva de genul???
Reciteste ce am scris te rog pentru a intelege. Mai poti contacta in amic care se pricepe la chestii de gen si vezi ce usor Este si CA am dreptate. :)
 
Asa ca oricine poate afla locatia mea exacta prin simpla citire a informatiilor metadata din poza urcata de mine pe facebook sau alta retea sociala/website.

Vreau sa spun ca din moment ce pozele postate pe facebook numai au metadata cu locatia GPS cade ideia ca oricine poate afla locatia mea,
decat facebook care au Procesat poza cu Metadata in ea o poate afla.

Spunemi daca gresesc..
 
Loading...
Back
Sus