Deschidere rulotă comercială

emilascovici

Active Member
Registered
Full Member
Salutare, de ce am nevoie pentru a deschide o rulotă comercială? Vreau să vând freshuri de fructe momentan, fără mâncare. De ce acte am nevoie, unde trebuie să merg, cu cine să vorbesc? De unde trag curent? Cât costă chiria pe zi? Am nevoie de PFA sau SRL? Doresc să fie ceva mobil, să mă desfășor în mai multe orașe.
 
1. depinde cat de corect vrei sa fii pentru ca o poti face la negru fara probleme
2. recomand srl pentru ca este mai ieftin si mai multa libertate de miscare
3. curect este pe baza de generator care trebuie cumparat
4. fiecare oras are anumite taxe in functie de locatie. Pentru asta trebuie sa mergi la primaria din care face parte acea locatie unde cer permis de vanzari cu amanuntul

Prima data iti recomand sa faci ceva research sa vezi ce se cauta pe fiecare locatie in care vrei sa vinzi. In acest fel nu vei merge cu stoc care nu se vinde si bani blocati.
 
Am lucrat acum 2 ani la cineva de zilele orașului, 3 zile la rând. Am vândut singur într-o zi de 2800 lei, fiind vreo 12 butoaie care costau 50 lei unul. Cam 2200 lei profit într-o zi. Eu zic că merită . Curent nu știu de unde aveau tras, dar nu aveau generator, plus că face foarte mult zgomot și nu prea ok la evenimente sau astea că poluezi fonic. Srl e mai ok ca pfa? din câte am mai auzit, pfa nu plătește tva la început, doar ceva impozit, ca să ajute noile firme să crească.
 
Cam 2200 lei profit într-o zi. Eu zic că merită
Asta e la calculul tau, dar sunt si alte cheltuieli care nu te-ai gandit. Nu spun ca nu se face profit, dar nu te baza pe calculul tau.
dar nu aveau generator
Toti ruleaza pe generator si nu trebuie sa fie la vedere, plus nu toate face zgomot mare.
Srl e mai ok ca pfa? din câte am mai auzit, pfa nu plătește tva la început, doar ceva impozit, ca să ajute noile firme să crească.
Si la srl este scutit de TVA pana ajungi la 50.000 euro parca si cred ca dupa noua lege primesti reduceri si la impozit.
La PFA ai nevoie de diploma, certificat pentru fiecare domeniu de activiate, pe cand la SRL poti adauga cate doresti.
 
Toti ruleaza pe generator si nu trebuie sa fie la vedere, plus nu toate face zgomot mare.

In orase unde se tin sarbatori ex: sarbatoarea Orasului, Sarbatoarea castanelor, festivalul Berii etc... majoritatea se tin in oras ( multe pe spatiu verde ). Curent se ia nu de la generatoare ( nu cred ca lasa din cauza zgomotului , unu merge dar cand sunt 20-30 generatoare chiar daca nu face galagie unu, dar toate la o lalta ... :) )
In fine curent se i-a de la stalpii de iluminat sau daca exista in zona Tablou de curent electric ( asta de obicei e tot pe langa stalpii de curent ).
De faza cu firma si eu recomand SRL ( explicatiile ti le-a zis AlexH mai sus ).
Cu profitu e un pic mai mult de calculat.
Autorizatia+curent+marfa+transport etc etc.... Restul cu cat ramai = Profit
 
In toate molurile la intrare sunt oameni care vand freshuri dar nu se inghesuie nimeni pentru ca sunt foarte scumpe, oamenii care au bani de un fresh nu il cumpara de la o taraba mobila, merg la terase de fite.
 
In toate molurile la intrare sunt oameni care vand freshuri dar nu se inghesuie nimeni pentru ca sunt foarte scumpe, oamenii care au bani de un fresh nu il cumpara de la o taraba mobila, merg la terase de fite.
E irelevant răspunsul tău. Nu te-am întrebat unde ai merge tu. Eu vreau sa fac chestii făcute pe loc și sa vadă ce pun în băuturi. Nu sucuri chioare cu zahăr și coloranți. Plus că unde stau eu e zonă turistică bună și se cumpără băuturile. Până și eu mi-am luat fresh care sunt om de rand, nu au turiștii 8 lei? Dau 7 lei pe un magnet de frigider dar nu dau pe un fresh? Eu mă axez pe turiști nu pe cei cu fițe. Încep ceva mic. Și piramida a început cu un bloc de piatră până să ajungă să fie așa gigant.
 
@AlexH nu o poti face la negru (adica fara firma) pentru ca nu vei avea acces la niciun eveniment. Deci ai nevoie de srl sau alta forma juridica. Dar srl e cel mai simplu.
@emilascovici cel mai simplu ar fi sa ii contactezi pe cei de la ANSVSA si o sa iti dea ei toate detaliile. Daca o iei de la inceput e foarte bine ca te poti ghida dupa ce iti cer ei.

Din cate stiu eu, comertul stradal e destul de prost definit in romania. Astfel ca nu o sa poti sa te muti cu masina azi intr-un cartier, maine in altul etc. Practic iti alegi un punct si cam acolo vinzi.

Documente pentru obţinerea acordului de funcţionare în vederea desfăşurării de comerţ stradal în rulotă comercială:
  • Cerere tipizată;
  • Acte firmă (certificat de înregistrare.+certificat constatator pentru punctul de lucru)
  • Certificat fiscal (din care sa rezulte ca nu sunt datorii la Bugetul Local - obţinut de la Direcţia Economica);
  • Plan 1:500 pe care se va marca vizibil amplasamentul
  • Plan 1:5000 - obţinut prin Centrul de Consiliere Cetăţeni
  • O poză în care să fie prezentată rulota;
  • Copie după talon, carte de identitate din care sa rezulte ca sunt rulote de tip comercial;
  • Activitatea de alimentaţie publică de tip rulotă necesită document de avizare sanitar-veterinara;
  • Extras de Carte Funciară dacă este cazul.
Cam astea sunt datele care le cer primariile.
Pa langa asta vei plati chirie catre primarie pentru spatiul ocupat.

De asemenea mai poti participa la evenimente (de fapt aici o sa castigi cu adevarat bani), dar pentru a putea participa la targuri, zilel orasului etc.. trebuie sa ai acceptul organizatorului. De obicei chiria la astfel de evenimente e destul de mare, asa ca trebuie sa dispui de ceva capital. De ex. la Targul de Craciun de la Sibiu chiria a fost de 7000 lei pe 20 zile.

Personal cred ca ar merge mai bine cu inghetata. Iar la evenimente popcorn si porumb fiert/copt.
Succes.
 
Hehehe , de ar fi asa usor
Iti fac un rezumat , ai nevoie de aprobare de la sanepid , ai nevoie de analiza la apa ( trebuie analiza din tank de apa )
+ Autorizatia de functionare o vei obtine ... DAR
Problema va fi ca primaria sa iti aprobe in mod direct acest lucru pentru ca te vei afla pe spatiu public asta inseamna sa inchiriezi 2-3-4 metri patrati si te asigur ca nu nu prea poti.
Am incercat acest aspect in Zalau , ma refuzat si pe mine si pe betty ice si ulterior si a deschis un baron local.
Autorizatile le obtii problema este primaria ... mai intai ai nevoie de aprobare ( cineva acolo sa iti confirme sigur ) si ulterior te gandesti la restul.
Ma poti contrazice dar o sa revii aici si o sa spui c a am avut dreptate
 
Ultima editare:
Toate răspunsurile la întrebările tale ,le vei afla doar de la primăria din orașul tău. D
Ceva de genul am vrut sa fac cu un prieten la mine în oraș ,. doar că făceam pizza și clătite ,..asta vreo 3 luni..pe urma primăria nu ne-a mai dat autorizația de funcționare mobil...doar parcat întrun loc dat de ei , pe unde treceau 15 oameni pe zi ... De ce nu am mai primit autorizația de la primărie??

Pentru că luam tot din zona unde mergeam cu mașina de pizza...toată lumea cumpăra pizza și clătite ..toate făcute pe loc.... nimeni nu mai cumpăra plăcinte ,gogoși, etc etc ...mergeam în piețe la școli peste tot...seara ne chemau terasele sa parcam la ei in fața...
Pe urmă la primărie ne-a zis ...la școli interzis...copii nu au voie să mănânce pizza..că e nu știu ce aliment...
Restul se înțelege devla sine ..de ce nu am mai putut continua...eram mici .. fără cunoștințe la primărie sau prin ceva partid...sunt multe pe care nu le prevezi la început...și o să apară pe parcurs..multe.
O sa ai controale și câte două pe zi de la aceiași companie..sanepidul azi îți dau aprobarea peste două zile sunt pe tine...și trebuie să fi pregătit cu doua/ trei fresh-uri gratis...pt control :)))
O Să te mai caute de la pompieri....doua / trei ...pt control desigur..

Nu vreau sa te descurajeze...îți urez succes ...îți zic doar la ce sa te aștepți..

Eu din cauza asta am plecat din țară..nu i-am mai suportat .


PS: Nu iti face griji...vei primi toate autorizațiile de funcționare... pt că altfel de unde mai mulg ei fresh-uri gratis .
 
Ultima editare:
Pentru ca va face un amic de-al lor ;)
Toate răspunsurile la întrebările tale ,le vei afla doar de la primăria din orașul tău. D
Ceva de genul am vrut sa fac cu un prieten la mine în oraș ,. doar că făceam pizza și clătite ,..asta vreo 3 luni..pe urma primăria nu ne-a mai dat autorizația de funcționare mobil...doar parcat întrunite loc dat de ei , pe unde umblau 15 oameni pe zi ... De ce nu am mai primit autorizația de la primărie??
 
Salut. In primul rand iti trebuie un plan de afaceri si o analiza SWOT a ceea ce vrei. Dupa aceea clar, iti trebuie firma( srl e cel mai ok) si un buget de achizitie. Si dupa aceea multa hartogaraie la primarii. Succes!
 
Jesus, mai pe scurt fără relații nu prea am șanse... Și faza e că la început e cel mai greu, că după ce strângi ceva bani îți mai permiți să le dai ceva să te lase în pace. Dapoi dacă-ți bagă bețe-n roate după 3 zile e nasol. Mă gândeam să fac un fel de fresh din fructe cumpărate de la agricultori, dar pică clar dacă e nevoie de analize și altele. Probabil o să-mi cumpăr multe bidoane cu apă de la magazin și fructe congelate. Păstrez bonurile și le demonstrez că sunt din magazin, și în felul ăsta nu ar avea de ce să se lege, doar de aparetele unde pregătesc sucurile. Nu chiar fresh vreau să fac, ci un fel de cristalin/înghețată cu fructe și gheață zdrobită ca zăpada. Ceva răcoros și sănătos. Probabil cea mai bună idee ar fi, să vorbesc cu cineva care are deja astefel de rulotă și să devenim parteneri, gen persoana respectivă vinde mâncare și eu cu băuturi și așa e fericită toată lumea. Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri, cred că aș fi dat cu capul de rulotă acum dacă nu știam informațiile voastre :)))
 
Pentru că luam tot din zona unde mergeam cu mașina de pizza...toată lumea cumpăra pizza și clătite ..toate făcute pe loc.... nimeni nu mai cumpăra plăcinte ,gogoși, etc etc ...mergeam în piețe la școli peste tot...seara ne chemau terasele sa parcam la ei in fața...
Legea cu scolile e clara. Nu poti vinde fast food.
Tie ti se pare nedreptatit ca nu ai mai primit autorizatie, dar de fapt nu e chiar asa.
Luand exemplul sibiului unde spatiul public se inchiriaza cu 2 lei/mp/zi (cam pe aici bate pretul si prin restul orasulor). Ti-ar conveni la un pret infim sa iei cel mai bun vad de potentiali cumparatori, nu? Tocmai din acest motiv se inchiriaza spatiu in zonele intens circulate DOAR daca ai si spatiu fizic in aceiasi locatie. Ex: ai un bar/restaurat, inchiriezi spatiu si scoti terasa. Cum ar fi sa poate merge oricine sa ia cel mai bun spatiu si sa aprovizioneze? Nu e chiar asa.
Analiza SWOT ? faci misto de noi? Este o rulota , pe pfa nu poate lucra oricum si nici pe II, ifn , deci categoric SRL sau s.a ( poate vrea sa vanda actiuni primarului )
Poate ti se pare pompos cum suna analiza swot, dar orice om intreg la cap ar trebui sa faca un astfel de studiu de piata inainte sa deschida o afacere.
Jesus, mai pe scurt fără relații nu prea am șanse...
Eu zic sa nu fi asa descurajat.
Fructe poti sa iei de la orice magazin care ofera factura catre firme (metro, sellgros, depozite locale). Nu poti sa iei direct de la tarani ca e prea mare bataie de cap pentru ca acestia in general nu au acte pe marfa.
Cat despre controale nu trebuie sa iti bati capul daca esti in regula. Nu mai e cum era odata, cel putin in privinta asta am evoluat.
 
Am o cunoștiință care deține un magazin de tot felul de jucării,ceasuri,etc(nu alimentar), o să văd cum se procedează cu controlele și astea. Mulțumesc pentru încurajare și sprijin.
 
@WPMT Unele lucruri nu se fac publice dar iti distrug eu imediat toata teoria ta si pe viitor este posibil sa sfatuiesti gresit.
1: Daca pretul este de 2lei/mp/zi eu te instiintez ca vreau sa ma mut la sibiu si va inchiriez tot sibiul. ( Aici ti-ai dat cu parerea tare rau - nu exista pret fix , se face un fel de consiliu si se decide etc.. , doar in zonele gen garaj de parcat masina si locurile de parcare au preturi stabilite. Pe viitor nu mai sfatui - De curiozitate la 60luna chirie/ de ce nu inchiriezi si tu ceva? Si baloane daca vinzi tot castigi profit )
2: Analiza SWOT - Pai uite ma gandeam sa imi fac un butic de colt ( chiar il am ) si sa facem o radiografie babeste a unei afaceri.
Chirie: 2000 ron - Electricitate/alarma etc... 500-700 lei , 2 angajati ( sa lucreze o zi cu o zi ) 2000 lei + taxe , 5200 lei , contabil ( 200 ron lunar , pentru contabilitatea basic ) , Infiintare firma + stampila + casa de marcat , 2500 lei , + Marfa la 17mp cat am eu , am un stoc de aproximativ 14.000 lei ( fara tigarete ) + cantar si alte minoritati ( 1000 lei lunar )
Acum vanzare: 700 ron/zi ( medie )
P.S nu uita la tigarete se castiga 5 lei la cartusul de tigari vandute, este posibil uneori ca vanzarea pe zi sa fie mai mult de la tigarete )
Concluzie: Decat sa lucrezi pe un minim poti avea un butic si a iti gasi ocupatie + suficienti banuti pentru un trai decent.
Acum: Analiza SWOT - De la numele pompos , se fac doar in cazuri corporative si/sau in cazul companiilor gen Germanos etc..
Costul unei analize SWOT este undeva intre 2150 EURO + TVA si ajunge pana undeva la 70.000 euro + TVA.
Acum dupa mintea ta , da poti faci si o analiza SWOT si daca vinzi cartofi si castraveti in piata . ( HILAR IMI VINE SA MA BAT )
Apoi la controale:
La office unde imi desfasor activitatea nu prea vin intradevar ( in 8 ani nu a venit nimeni sa verifice daca am macar licenta la windows )
DAR la butic de iti povesteam mai sus , un fastfood la 60m de 2 licee si la o taraba intr-o piata pentru a vinde paine sau bar standard etc...
Imi vin destul de des ca idee:
Ultimul este fastfood: Aproape o vizita , fie de la sanepid , fie de la primarie , fie de la anaf fie de itm , fie de maica tereza
este una la maxim 4
La butic: este 1-2 saptamanal
La restul media este de 1 vizita pe saptamana.
Acum de curiozitate ... am o curiozitate ma macina ... ma mananca ... CE AFACERE AI ? Dar sa nu ne mintii.
Ai macar o experienta de 10 zile in domeniu ?
Legea cu scolile e clara. Nu poti vinde fast food.
Tie ti se pare nedreptatit ca nu ai mai primit autorizatie, dar de fapt nu e chiar asa.
Luand exemplul sibiului unde spatiul public se inchiriaza cu 2 lei/mp/zi (cam pe aici bate pretul si prin restul orasulor). Ti-ar conveni la un pret infim sa iei cel mai bun vad de potentiali cumparatori, nu? Tocmai din acest motiv se inchiriaza spatiu in zonele intens circulate DOAR daca ai si spatiu fizic in aceiasi locatie. Ex: ai un bar/restaurat, inchiriezi spatiu si scoti terasa. Cum ar fi sa poate merge oricine sa ia cel mai bun spatiu si sa aprovizioneze? Nu e chiar asa.

Poate ti se pare pompos cum suna analiza swot, dar orice om intreg la cap ar trebui sa faca un astfel de studiu de piata inainte sa deschida o afacere.

Eu zic sa nu fi asa descurajat.
Fructe poti sa iei de la orice magazin care ofera factura catre firme (metro, sellgros, depozite locale). Nu poti sa iei direct de la tarani ca e prea mare bataie de cap pentru ca acestia in general nu au acte pe marfa.
Cat despre controale nu trebuie sa iti bati capul daca esti in regula. Nu mai e cum era odata, cel putin in privinta asta am evoluat.
 
Loading...
Back
Sus