cum e sa muncesti in afara romaniei?

Birkoff

Member
Registered
Pentru cei care au plecat si au joburi in alte tari, cred ca ar fi utila experienta lor ca sa stie si cei care vor sa plece cam ce trebuie sa faca si la ce sa se astepte la inceptu de drum...
Deci, va astept cu povesti :)
 
Eu unul am avut noroc, avand rude in strainatate mi-a fost mai usor sa plec. Pentru cine nu are, sigur e mai greu, deoarece trebuie sa pleci cu mai multi bani din Romania, trebuie sa cunosti minim o limba straina, de preferat engleza. In Italia nu pot spune ca te ajuta foarte mult, am invatat italiana parca mai mult din nevoie.
Primul job a fost ca promoter pentru concerte de opera. M-am mirat ca am fost angajat imediat, desi nu vorbeam italiana, noroc ca vorbeam engleza si franceza iar concertele erau pentru turisti. In general am lucrat in vanzari si turism/restaurante. Multi romani, poate majoritatea, lucreaza ca si ospatari sau in constructii.
De preferat este sa iti faci documentele necesare, de exemplu in Italia prima oara e nevoie de cod fiscal, dupa care CI italiana si cont. Cam astea au fost cele mai importante.

Cu locurile de munca nu stiu cum mai e acum, dar prin 2010-2013 era greu de gasit, chiar si avand experienta. Ma saturasem de trimis CV-uri, mers la interviuri etc. Chiar si daca gasesti, parca tot nu e de ajuns, majoritatea persoanelor care le cunosc au 2 joburi sau isi cauta al 2-lea. Eu sincer chiar si cu un salariu de cca 1000 de euro tot nu as reusi sa pun destul deoparte, mereu iti ajunge ceva de platit, ba asigurare, ba chestii medicale imprevizibile, noroc de afiliere si freelancing ca am pus bani deoparte. Calitatea vietii nu pot spune ca este cu mult peste Romania.

Ca si mediu social... poate Italia nu este cel mai bun exemplu. Imi pare rau sa spun asta, deoarece am intalnit multe persoane cu inima mare, insa cred ca majoritatea au o problema cu strainii. Dupa 4 ani de stat aici... cred ca ar fi timpul sa ma intorc acasa. Macar in Romania ai familia, prietenii, si pana la urma reusesti sa supravietuiesti ca si aici.
 
Pentru multi [HASHTAG]#munca[/HASHTAG] in strainatate pare un vis, asta pana ajung aici.

1. Spania
Discriminarea este destul de mare, nu ca in alte tari dar se vede. Aceasta se datoreaza celor care fura, violeaza, ucid si alte chestii de genul. Fara sa fiu acuzat de ceva, dar majoritatea care fac chestii ileagale in spania sunt tigani. Din cauza lor avem cu totii probleme. O alta problema in spania este ca nu poti avea un loc de munca foarte bun, indiferent de specialitatea care o ai, sau cat de bun esti.

De munca acum se gaseste foarte greu, iar salariile au scazut foarte mult. Prin 2009 iti permiteai sa refuzi un loc de munca cu 1500 euro pe luna + alte beneficii,acum daca cineva iti ofera un loc de munca cu 500-700 euro spui multumesc.

Este si o vorba prina [HASHTAG]#spania[/HASHTAG] acum: Mai multe sanse ai sa castigi premiul cel mare la loterie decat sa gasesti un loc de munca.

In comparatie cu alte tari viata e ok, adica nu e chiar asa scumpa ca in Romania sau UK. O chirie pleaca de la 300 euro pe luna iar facturile cam 100 euro. Valoarea acestora depinde de orasul in care traiesti. In Madrid cu 300 euro inchiriezi doar o camera, iar intr-un oras mai mic, exemplu Badajoz cu aceiasi suma inchiriezi un apartament.

Locurile de munca pentru romani sunt la camp, curatenie si constructii.

In mod normal nu ar trebui sa ai probleme la acte, dar daca ai noroc si gasesti la ghiseu o persoana care are ceva cu romanii iti va pune tot felul de piedici.

Acte pentru angajare/ chirie
NIE
- este ca buletinul nostru si este doar entru extrajeri. Inainte se dadea o hartie verde care continea numele si un numar unic, acum se ofera in format mai mic. Acesta se scoate de la sectia de politie care apartii.
Buletin de Spania se poate scoate abia dupa 5 ani.

Numar de Securidad Social - Acesta se scoate de la Biroul Securidat Social din orasul tau. Este nevoie la angajare, cardul de sanatate, somaj, etc
Card de sanatate - Ai nevoie de cele 2 de mai sus si dovada la adresa. Se scoate de la Centrul de Salud din orasul tau.
Inpatrionament - se scoate de la primarie si se foloseste ca dovada la adresa. Se cere doar la Cardul de sanatate. Este nevoie de o factura pentru dovada la adresa sau persoana care are contractul la aparatament.


Chirie:
Se cere chiria pe o luna in avans plus garantie care poate fi vaoarea chiriei pe 1-2 luni.
Contract de angajare
Cont in Banca

Cont bancar recomand sa a faceti La Caixa.

Programul de munca este de 8 ore daca muncesti la spaniol si depinde de domeniul in care activezi. Au multe sarbatori si acum u mai platesc orele extra. Daca muncesti la Romani, sa te astepti la plata pentru 8 ore si muncaa de 12-14 ore pe zi, plus o plata de tot rahatul.

Mai bine stati in tara decat sa veniti in spania.

Mai sunt cateva firme care angajeaza romani pe o perioada determinata sau pe lucrare. Aici se castiga foarte bine.
Un exemplu:
Un grup de sudori Romani au venit sa faca o lucrare in spania. Conform specialistilor lucrearea trebuia sa dureze 3 luni, iar romanii au terminat in 7 saptamani. Erau platiti cu 3.200 euro pe luna. la final au incasat banii pe cele 3 luni chiar daca au terminat mai repede.

Daca sunteti meseriasi cele mai bine este Contract pe Lucrare.

Pentru alte info postati mai jos.
 
Ultima editare:
persoal, am multe cunostinte plecate in afara (italia, spania, germania, anglia, danemarca, canada, japonia) si in afara de canada si danemarca, in rest am primit numai feedback negativ.
AlexH vezi ca ai o eroare, chiria incepe de la 300 euro nu 3000 :)
O mentiune pentru cei care vor sa lucreze in Spania, vi se va face ajutor de somaj acolo daca pe perioada iernii nu gasiti de munca, dar exista si controale aleatorii si daca nu va prezentati la timp la control puteti pierde acei bani dati ca ajutor.

Pe scurt, din feedbackul primit, in general gasesti de lucru in alte tari, dar si cheltuielile sunt mari, trebuie sa strangi cureaua la cheltuieli daca vrei sa te intorci cu ceva bani in tara. In tari ca grecia, italia, spania, anglia, romanii sunt vazuti in general negativ (in special din cauza tiganilor) si dureaza pana se integreaza in comunitate. In tari ca germania, danemarca, canada este si o alta mentalitate, mai occidentala si te integrezi de obicei mai repede (asta depinde si de comunitatea in care ajungi). In japonia, cheluilelile sunt foarte mari, atat chiriile cat si electrocasnicele/hainele si mancarea.

Personal, nu am lucrat in alte tari (lucrez de acasa in schimb cu straini si romani plecati in afara) si cat timp castig cam acelasi salariu ca afara nu vad de ce as pleca (bine asta tine si de cunostiintele acumulate si domeniul pe care lucrezi)

Daca mai sunt romani si din alte tari (in afara de spania/italia) e binevenit orice feedback.
 
@Birkoff Multumesc pentru atentionare. Daca vrei sa notifici un user adaugi @ inainte de user si automat iti va aparea userul. Click pe el si se face link direct.

Legat de somaj trebuie sa fi lucrat cel putin o luna pentru a beneficia de ajutor si la extrajeri nu prea se da.
In general este cam asa: 4 luni munca = 1 luna de somaj.

Cand esti in somaj trebuie la 3 luni sa mergi sa semnezi si te chiama perioadi la tot felu de cursuri. Daca nu te prezinti, sau nu ajungi la timp iti taie ajutorul/somajul.
Inainte era ai usor, acum mai greu.

Maine voi scrie cum este in [HASHTAG]#Anglia[/HASHTAG].
 
Mdap sigur imi iau injuraturi insa asta este viata si uneori asta patesti cand spui adevarul .
Sunt convinsa ca toate cele care au fost scrise mai sus sunt adevarate si este vorba de purul adevar cand mai toti spun ca nu e bine sa muncesti afara sau chiar de muncesti este bine sa ai un contract bun facut de acasa .
Am lucrat ca model timp de cinci ani fiind angajata la o firma din Paris si am colindat toata lumea pe unde am avut contracte si pot spune ca este minunat sa muncesti afara si ca viata este un vis .
Pentru ca de multe ori pentru noi asa era , haine moca , incaltaminte si alte mult nimicuri care in tara nu ti le-ai putea permite pentru ca depasesc sume de mii de dolari sau euro , la fiecare contract primesti 75% din valoarea contractului cand depui semnatura si restul dupa daca nu exista pagube sau alte probleme , apartament inchiriat oriunde mergi , masina la scara .
Deci chiar daca mi-as dori sa spun ca este rau sa muncesti afara nu as putea sa fac acest lucru mai ales ca am fost si in tarile mentionate mai sus Spania , Italia , Grecia , etc .
Insa pot confirma si spusele celor de sus pentru ca mereu am dat de romani pe unde am fost si mai mereu am auzit de problemele nenumarate care sunt atunci cand vrei o casa , un job etc , insa am dat si de romani care se descurcau si chiar aveau firme destul de bune .
 
@yepuras pentru tine e normal sa fie frumos. Job tau este cu totul diferit fata de 95% dintre romanii care muncesc in afara.
Ma bucur ca ai avut o experienta frumoasa.
E si normal sa ai experienta frummoasa la felul cum arati. Indiferent in ce tara ai merge. :D
 
@yepuras tu cum ai inceput? nu ai avut probleme la inceput pe domeniul tau? stiu ca exista riscuri mai ales la inceput sa ajungi la traficantii de oameni in loc sa devii fotomodel. Poate daca ne-ai spune experienta ta de inceput si recomandari, ar fi mult mai bine pentru cine vrea sa inceapa o cariera ca a ta si ar stii de ce sa se fereasca.

Stiu ca in domeniul modei/fotomodel sau stuardeza e total diferit de ceea ce spun ceilalti (care in general lucreaza la camp sau in constructii), viata e mult mai placuta si calatoresti mult, dar nu am avut pana acum ocazia sa aud detalii.
 
Birkoff intotdeauna am avut o situatie foarte buna in familie si asta cu siguranta a fost un mare atu sunt convinsa pentru ca dupa ce am devenit fotomodel si asta este foarte usor in ziua de astazi mai ales daca arati cat de cat bine .
Ziceam ca e un mare atu pentru ca am refuzat zeci de oferte dupa ce citeam contractele pe care de fiecare data cand simteam nevoia ca nu am inteles le dadeam si la un avocat care imi spunea pe larg la ce trebuie sa ma inham .
Asa in cele din urma am ajuns sa am o oferta de la cei din Paris si oricat am intors contractule pe toate partile si oricat am ceruta parerea la avocati era impecabil si firma oferea niste conditii de vis singura conditie care era un deazavantaj as spune era faptul ca faceai 60-40 cu firma respectiva 60 tu 40 firma insa cele mai mici contracte erau de 10-15 mii de euro .
De multe ori lucrai cate o luna pentru un 5 sau 6 mii alteori ai faceai in 10 zile pentru ca atat era contractul , insa oferte aveam tot timpul si conditiile erau fenomenale , adica din clipa cand ieseam din apartamentul din Galati si pana reveneam totul era pe banii firmei ( mai exact in cei 40 la suta care-i lua de la mine ) dar mi-a permis sa vad lumea din unghiul frumos as spune si sa strang si o suma frumusica de bani in cativa ani pe care poate ca nu am visat sa o am niciodata .
Insa sunt si multe fete in aceasta meserie care au parte si de ceea ce spui tu , am cunoscut si eu fete de la alte firme care au ajuns sa se drogheze si sa mearga cu clienti pentru un contract mai bun insa refuz sa cred ca este la fel peste tot la firmele de la noi .
Si ca sa raspund exact care e tiparul ca sa scapi de acei tipi care sunt traficanti cum le spui tu e foarte simplu .
Mergi la firma te prezinti , cv , sedinta foto , etc si apoi vine vremea contractului , il citesti si ai spui frumos domnului , doamnei ca vrei sa consulti un avocat si vrei acel contrac sau cel putin o copie , o ei frumos si vezi care e treaba cu acel contract , simplu .
Traficantii nu accepta din start asa ceva , cei care se respecta nu au nimic impotriva mai ales daca vad potential in tine .
 
'@yepuras asta este un subiect bun de discutat. Recomand sa faci unul noul ceva de genul 'Tot ce trebuie sa stii despre Manechin/fotomodel'. in acest fel poate ajutam si pe alte fete sa nu cada prada acestor talhari.

Ai 1 like de la mine. :D
 
Mercik alex insa cred ca sunt singura nebuna care s-a lasat de modeling si s-a apucat de blogareala :)
 
in modeling conteaza varsta, aspectul si inaltimea ;) in blogareala conteaza doar calitatea informatiei oferite (deci, e ok, bloging poti face oricand la orice varsta)
 
Bazic : nimic nu e roz / asa cum se povesteste pe ici colo .
Eu am avut noroc , am venit la sormea (Madrid) in anul 2006 ,era de munca pe alese,
ei la fel,aveau de munca , erau platiti bine ....mi-a fost dat pe tava . Apoi usurel mi-am luat
singur mersul , am facut prostii si am spart bani aiurea ca oricare ca na , asa e cand acasa nu ai
situatie excelent de buna si ajungi pe aici castigand 1200/1400€ lunar , atat luam atunci . Mergeam de ex
in centru Madridului , cat e meniul la restaurantul asta ? 40€ , aici intru . La discoteca , cat e un whisky ?
10/15€ , aici merg ...etc etc . Aveam 20 de ani , eram copil si asta e...
Altii se chinuiau/chinuiesc cu cateva sute lunar,cu copii cu alte alea pe aici , deci nu e usor dar si daca apuci
binisor , tre sa ai si cap , sa faci ceva , nu cum am facut eu , spargeam 1000€ in primele 5 zile ale lunii si la urma
nu aveam nici de tigari , dar aveam la cine apela. Totusi , numai e ce a fost , s-a dus ....care a apucat cu loc de munca e ok , care nu ...e greu , foarte greu .Toti care ajungem aici , ajungem cu o idee : stau 6 luni , renovez/cumpar X si gata ...aha , uite-ma aici din 2006 , m-am obisnuit , e alt nivel , alt trai . Sistemul de sanatate , primariile etc , nu se compara cu ale noastre niciodata in viata . Nici nu cred ca plec curand , mie frica de tara mea , mie frica de ce e acolo si ce vad , vin odsta pe an si atat.
Nu o sa am niciodata situatia de aici , aici daca luna asta vreau un pc de 1000€ mi-l iau , acolo ce sa iei ? Ca nici nu ai de mancare (vb vine ) .
 
Ultima editare:
bine spus @DjCyry
Aceiasi prostie ca tine am facut si eu. A fost perioada aia cand se facea bani frumosi, pe care desigur i-am spart toti. Imi place sa ma distrez foarte mult, sa calatoresc, vinul scump, etc. :D
beau 10-15 cafele pe zi.
Cand eram in spania spuneam ca vreau sa plec in alta parte ca e naspa, acum ca sunt plecat pot aprecia viata de acolo.
Daca maine lucrurile se rezolva, devin mai bune, ma intorc fara probleme. Nu acelasi lucru pot spune despre romania. In romania nu am mai fost din 2009 si nu am de gand sa merg curand.

Poate si din cauza ca toata familia imi este in spania. :D
 
bine spus @DjCyry
Aceiasi prostie ca tine am facut si eu. A fost perioada aia cand se facea bani frumosi, pe care desigur i-am spart toti. Imi place sa ma distrez foarte mult, sa calatoresc, vinul scump, etc. :D
beau 10-15 cafele pe zi.
Cand eram in spania spuneam ca vreau sa plec in alta parte ca e naspa, acum ca sunt plecat pot aprecia viata de acolo.
Daca maine lucrurile se rezolva, devin mai bune, ma intorc fara probleme. Nu acelasi lucru pot spune despre romania. In romania nu am mai fost din 2009 si nu am de gand sa merg curand.

Poate si din cauza ca toata familia imi este in spania. :D
Eu sparg si acum , adica in Romania am casa , aici am masina etc .
Nu stau la discutii , luna trecuta de ex mi-am luat iphine 5s si camera nikon de 700€ ,
dar nu ii mai sparg pe discoteci,cluburi,etc etc
 
Primii 3 ani cam la fel a fost si la mine cu banii, ma rog nu neaparat sa cheltui multi odata, insa cheltuiam inutil, plus ce trimiteam acasa in Romania. Acum de cand mi-am pus in minte sa strang bani, am pus cateva mii de coco deoparte, jumatate din salariu, jumatate din castiguri online.
Daca tot suntem la capitolul asta, ce aveti de gand pe viitor? Vreti sa va stabiliti in afara sau sa va intoarceti in Romania dupa ce ati strans bani? Eu unul nu cred ca te poti integra vreodata 100%. In plus, cred ca nu e mare lucru sa mai muncesti in afara cu cca 1000 de euro. Cel putin 50% se duce pe chirie, facturi si mancare. Adaugi cheltuieli zilnice, costuri pentru garderoba, cheltuieli medicale sau alte cheltuieli neprevazute, banii cheltuiti pe concediu, daca mai ai si masina... asigurarea costa. La sfarsit de an ai ocazia sa fii pe 0 daca nu planuiesti sa pui deoparte.
In Romania viata nu e mai ieftina? Ma intreb de cati bani ai avea nevoie sa "supravietuiesti" macar la fel de bine. 200 RON chirie in oras mai mic+500 facturi?+500 mancare+300 combustibil masina.. 1500-2000RON pe luna ar fi de ajuns pentru un trai decent? Corectati-ma daca e nevoie, nu stiu care mai sunt costurile.
 
Primii 3 ani cam la fel a fost si la mine cu banii, ma rog nu neaparat sa cheltui multi odata, insa cheltuiam inutil, plus ce trimiteam acasa in Romania. Acum de cand mi-am pus in minte sa strang bani, am pus cateva mii de coco deoparte, jumatate din salariu, jumatate din castiguri online.
Daca tot suntem la capitolul asta, ce aveti de gand pe viitor? Vreti sa va stabiliti in afara sau sa va intoarceti in Romania dupa ce ati strans bani? Eu unul nu cred ca te poti integra vreodata 100%. In plus, cred ca nu e mare lucru sa mai muncesti in afara cu cca 1000 de euro. Cel putin 50% se duce pe chirie, facturi si mancare. Adaugi cheltuieli zilnice, costuri pentru garderoba, cheltuieli medicale sau alte cheltuieli neprevazute, banii cheltuiti pe concediu, daca mai ai si masina... asigurarea costa. La sfarsit de an ai ocazia sa fii pe 0 daca nu planuiesti sa pui deoparte.
In Romania viata nu e mai ieftina? Ma intreb de cati bani ai avea nevoie sa "supravietuiesti" macar la fel de bine. 200 RON chirie in oras mai mic+500 facturi?+500 mancare+300 combustibil masina.. 1500-2000RON pe luna ar fi de ajuns pentru un trai decent? Corectati-ma daca e nevoie, nu stiu care mai sunt costurile.
Ideea e ca eu de ex am apartament gratis , de servici , nu platesc cheltuieli nimic , imi convine .
Nevasta munceste , eu muncesc ...2500 intra lunar in casa . De ce sa ma intorc ? cel putin momentan n-am niciun gand.
 
eu daca as reusi sa strang ceva nu m-as intoarce in romania, ci m-as retrage undeva pe o insula sau pe varful unui munte.
@Birkoff
am vazut si eu reclama la tv si arata numai tigani. De fapt e viata tiganilor din romania care traiesc in uk. Nici o treaba cu romanii.
 
Loading...
Back
Sus