Cât de bine cunoști articolul 13? #saveyourinternet

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Cei care aveti cont pe youtube cred ca ati primit mesaj legat de saveyourinternet si articolul 13 care este in procesul de legiferare in parlamentul european.
Stiti ca in septembrie Parlamentul european a aprobat un set de reguli pentru content writer si acum daca accesezi news.google.es nu functioneaza din cauza acestei legi.
Sa mai discutat aici Drepturile de autor sau comentariu meu de aici Drepturile de autor


Youtube a lansat o campanie pentru ca lumea sa inteleaga ce este articolul 13 si ce inseamna pentru noi cei din Europa daca este aprobat in forma actuala.

Pe scurt.
1. legea e buna si vrea sa protejeze drepturile la creatorii de continut
2. in forma actuala orice creator trebuie sa faca dovada ca detine drepturi pentru orice element media din clipul sau imaginea care o posteaza.
3. in era in care traim este aproape imposibil sa faci un video sau imagine care sa nu semene cu a altcuiva sau sa nu fi facuta imaginea inaintea la acelasi loc.
4. youtube cat si alte companii vrea sa fie mai permisibila aceasta lege si de accea cere ajutorul la useri.
5. youtube si alte retele svor fi obligate sa blocheze accesul la unele clipuri pentru cei din europa sau sa iti interzica sa urci un video
6. daca detii un site unde userii urca continut media, esti direct razpunzator de acesta si poti fi tras la raspundere.


De retinut:
Aceste informatii care le-am postat la punctele de mai sus sunt din informatiile gasite si nu am citit legea pentru a stii daca interpretarea este asa cum o spune youtube sau alte retele.


Va puteti informa singuri citind legea in forma prospusa acum
Directive on Copyright in the Digital Single Market - Wikipedia
EUR-Lex - 52016AE5382 - EN - EUR-Lex


Nu luati de bun niciodata indiferent din ce sursa vine informatia, pana cand nu verificati singuri pentru a fi siguri ca informatia, interpretarea este cea corecta.

Article 13 - Burning Questions #SaveYourInternet - video

Articolul 13 – Există o soluție mai bună
Articolul 13 face parte din legislația europeană privind drepturile de autor, creată cu scopul să protejeze mai bine creativitatea și să găsească modalități eficiente în care deținătorii drepturilor de autor să-și protejeze conținutul online.
Susținem obiectivele Articolului 13, dar versiunea scrisă de Parlamentul European ar putea să aibă imense consecințe nedorite, care ar schimba semnificativ internetul.
Există o soluție mai bună. Află mai multe și fă-ți auzită părerea.
YouTube | #SaveYourInternet - Article 13


Voi ce parere aveti?
Va implicati in aceasta campanie?
 
  1. Ce este Articolul 13?
    • Articolul 13 face parte dintr-o legislație privind drepturile de autor propusă de Uniunea Europeană (UE), creată cu scopul să protejeze mai bine creativitatea și să găsească modalități eficiente prin care deținătorii drepturilor de autor să-și protejeze conținutul online. (Textul oficial este aci).
    • Susținem obiectivele Articolului 13 și scopul acestuia să ajute creatorii și artiștii să aibă succes și ne dorim modalități mai eficiente prin care deținătorii drepturilor de autor să-și protejeze conținutul online. Însă Articolul 13, în forma scrisă de Parlamentul European, va avea imense consecințe nedorite pentru toți. De aceea, cerem găsirea unei soluții mai bune.
  2. Care este statutul Articolului 13?
    • Pe 12 septembrie, Parlamentul European a votat avansarea Articolului 13.
    • Dar Articolul 13 nu este încă o lege. Textul este elaborat și revizuit în negocierile în trialog ale UE de către reprezentanții din Comisia, Parlamentul și Consiliul European.
    • Textul ar putea fi finalizat înainte de sfârșitul anului, iar țările membre UE au la dispoziție maximum doi ani pentru a transforma directiva în lege națională.
  3. Ce se schimbă cu Articolul 13?
    • Versiunea propusă a Articolului 13 ar elimina sistemul de notificare și eliminare existent momentan pentru a proteja deținătorii drepturilor și platformele. Astfel, platforme precum YouTube, Facebook, Instagram, Soundcloud, Dailymotion, Reddit și Snapchat devin responsabile, la momentul încărcării, pentru orice încălcare a drepturilor de autor în conținutul încărcat de utilizatori, creatori și artiști.
    • Ca urmare, platformele, inclusiv YouTube, vor fi forțate să blocheze majoritatea conținutului încărcat din Europa și vizionările în Europa ale conținutului încărcat altundeva, din cauza nesiguranței și a dificultăților legate de calitatea de proprietar al drepturilor de autor (află mai multe mai jos).
  4. Care ar fi impactul dacă este promulgată versiunea Parlamentului European a Articolului 13?
    • Riscurile asociate acceptării conținutului încărcat cu informații parțiale sau contestate privind drepturile de autor ar putea fi mult prea mari pentru platformele precum YouTube.
    • Prin urmare, YouTube ar putea fi forțat să blocheze milioane de videoclipuri (existente și noi) în Uniunea Europeană. Ar putea să limiteze semnificativ conținutul care poate fi încărcat pe platformă în Europa.
    • Creatorii vor fi afectați enorm. Videoclipurile care ar putea fi blocate includ: videoclipuri educative (de la canale precum Kurzgesagt în Germania și C.G.P. Grey în Regatul Unit), un număr mare de videoclipuri muzicale oficiale (precum Despacito de Luis Fonsi sau Mafioso de Lartiste), melodii preluate de utilizatori, mashupuri, parodii și multe altele.
    • În consecință, Articolul 13 afectează sute de mii de locuri de muncă, inclusiv cele ale creatorilor, ale companiilor, ale artiștilor și ale angajaților lor din Europa.
  5. Ce înseamnă pentru mine în calitate de creator sau artist pe YouTube din Uniunea Europeană?
    • YouTube și alte platforme pot fi forțate să blocheze videoclipurile existente și să te împiedice să încarci videoclipuri noi în Uniunea Europeană dacă nu poți să dovedești că deții totul din videoclipuri (inclusiv imaginile și conținutul audio).
  6. Ce înseamnă pentru mine în calitate de creator sau artist pe YouTube DIN AFARA Uniunii Europene?
    • YouTube și alte platforme îți vor bloca probabil videoclipurile (inclusiv cele existente) pentru utilizatorii din Uniunea Europeană dacă au informații privind drepturile de autor parțiale sau contestate.
  7. Ce tipuri de conținut protejat prin drepturi de autor nu voi mai putea să folosesc în videoclipuri?
    • Exemplele de materiale protejate prin drepturi de autor care ar putea fi afectate în videoclipurile tale includ imagini, grafică, software, pasaje din cărți, muzică, parodii și multe altele. (Află mai multe aici).
  8. De ce nu sunt suficiente instrumentele de potriviri pentru drepturile de autor precum Content ID?
    • În forma curentă a Articolului 13, instrumentele de potriviri pentru drepturile de autor (de ex., Content ID) nu ar ajuta platformele precum YouTube să mențină conținutul pe platformă.
    • Content ID funcționează dacă deținătorii drepturilor îl folosesc și asigură claritate privind calitatea de proprietar. Însă, în majoritatea cazurilor, informațiile despre calitatea de proprietar al drepturilor de autor lipsesc sau există doar parțial, adică niciun sistem nu ar putea să identifice exact informații complete privind drepturile de autor la momentul încărcării.
    • Pe scurt, din ce înțelege echipa YouTube, un conținut cu calitate de proprietar parțială sau necunoscută este tratat la fel ca un conținut nelicențiat și, prin urmare, va trebui să fie blocat.
  9. Există o soluție mai bună pentru Articolul 13?
    • Da! Le cerem legislatorilor să găsească un echilibru mai bun între protecția împotriva încălcării drepturilor de autor și posibilitatea utilizatorilor, a creatorilor și a artiștilor europeni de a-și face auzită părerea online. Pentru aceasta, avem nevoie de un sistem în care platformele și deținătorii drepturilor să colaboreze.
    • Concret, înseamnă trei lucruri:
      • deținătorii drepturilor ar trebui să colaboreze cu platformele, astfel încât să identifice conținut pe care-l dețin, pentru ca platformele să știe ce este protejat prin drepturi de autor și să le poată oferi deținătorilor opțiunea să blocheze, dacă asta aleg;
      • platformele ar trebui să fie trase la răspundere doar pentru conținutul identificat pentru ele, folosind instrumente precum Content ID sau sistemul de notificare și eliminare;
      • platformele și deținătorii drepturilor ar trebui să negocieze cu bună credință atunci când licențele și drepturile pot fi identificate ușor.
  10. Cum pot să ajut la găsirea unei soluții mai bune pentru Articolul 13?
    • Reprezentanții europeni încă lucrează la versiunea finală a Articolului 13 și avem timp să colaborăm pentru a găsi o soluție mai bună.
    • Legislatorii europeni implicați în negocierea Articolului 13 trebuie să audă și să vadă că oameni reali ar putea fi afectați negativ dacă Articolul 13 intră în vigoare în forma scrisă de Parlament. De aceea, tu și fanii tăi trebuie să vă faceți auzită părerea acum. Iată ce poți să faci:
      • creează un videoclip despre Articolul 13;
      • postează pe Twitter despre Articolul 13 cu hashtagul #SaveYourInternet;
      • alătură-te mișcării la youtube.com/saveyourinternet.
  11. Ce părere au alții? YouTube luptă singur?
  12. Ce țări vor fi afectate direct de Articolul 13?
    • Toate țările membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, Republica Cipru, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria (cel puțin momentan, află mai multe despre Brexit).
  13. Încă ceva. Care sunt cele mai comune preconcepții despre Articolul 13?
article13-infographic-leave-behind-008.pdf
 
Loading...
Back
Sus