Blog genaral sau cate un blog pentru fiecare nisa? Afla cum este mai bine.

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Am fost de multe ori intrebat despre acest subiect. Acum cateva momente vorbeam cu @yepuras in privat exact despre asta, asa ca am decis sa fac un topic unde sa va explic cum este mai bine.

Cum este mai bine, Blog General sau cate un blog pentru fiecare nisa?

Din comoditate sau necunostinta de cauza, multi prefera un blog general unde scriu despre orice si oricine, pun cateva categorii si gata. Probema la un blog general in zilele nostre, e faptul ca este foarte greu de promovat, ridicat, iar pretul sau munca la optimizare SEO este a dracului de mare.

Pe cand la un blog pentru nisa exacta, este mai putina munca, mai usor de promovat, costul si munca la optimizare SEO sunt foarte mici in comparatie cu un blog general.

Din punct de vedere al administrarii si inceperii pentru foarte multi va fi o munca mare, poate chiar greu de facut. Pentru cei care vor o afacere de viitor si se gandesc serios la asta, vor sa faca totul bine, ca la carte de la inceput, chiar daca au ceva munca in plus, nu va conta, pentru ca in cateva luni vor vedea beneficiile.

Daca nu ati inteles din ce am scris pana acum, recomandarea mea este un blog pentru fiecare nisa in parte, chiar daca este mai mult de munca pentru unii.

Cum se face un blog pentru fiecare nisa?

1. Varianta cea mai usoara si care unii dintre voi o folositi, este sa cumparati domeniu pentru fiecare nisa, instalati wordpress si incepeti sa postati. Asta inseamna ca de aveti 10 bloguri pe diverse nise, e nevoie de 10 logari, 10 tab deschise de fiecare cand postati. Daca faceti asta de cateva ori pe zi, atunci e ceva de munca.
2. Varianta adoua este cea mai simpla pentru mine, pentru ca e nevoie de o singura logare, administrez toate blogurile dintr-un singur tab/panou. Ma refer aici Multi Wordpress . http://codex.wordpress.org/Create_A_Network
Pentru asta recomand un vps cel putin pentru ca e nevoie de cateva setari dns ca sa functioneze. Asta depinde cum alegeti sa functioneze.
Subdomeniu - adica fiecare blog va fi de forma nisa1.blogulmeu.com nisa2.blogulmeu.ro - necesita extra setari dns http://codex.wordpress.org/Before_You_Create_A_Network#WordPress_Settings_Requirements
Subdirector - adicare fiecare blog va putea fi accesat sub forma blogulmeu.com/nisa1 blogulmeu.com/nisa2 - nu necesita extra setari dns

Recomandari si avantaje.

1. La varianta 2 este recomandat sa folositi Subdomeniu, chiar daca este ceva mai mult de munca. Google va trata fiecare subdomeniu ca un alt blog, care in materie de SEO da foarte bine si iti poti face propriile backlink-uri.
Atunci cand scrii un articol pe nisa1 si are legatura cu un articol din blogul pe nisa2, pui link si google il va urma. Pentru ca este relevant cu continutul google il va indexa si te va urca in rezultate. Pe langa asta obligi spiderii google sa se invarte toate ziua pe blogul tau si sa indexeze tot continutul.
Fiind o un blog pe nisa specifica este mai usor sa faci SEO pentru un singur cuvant sau combinatie de 2-3 cuvinte decat pentru un blog general unde gasesti de toate.
Un alt avantaj este ca poti prinde abonati pentru nisa care este blogul. De multe ori un blog pierde abonati pentru simplu fapt ca sunt articole care nu intereseaza userul, chiar daca ai o categorie care il intereseaza foarte mult.
Afla ce este RSS/FEED si cum te ajuta aici: http://www.roforum.net/threads/rss-feed-detalii-functionare.1401

2. Varianta 1 este cea mai recomandata si din cate stiu se poate folosi Multi Wordpress dar fiecare domeniu sa aiba un nume de domeniu propriu. Sunt necesare extra setari de care trebuie sa ma interesez.

La fel sunt pluginuri care iti permit sa iti administrezi blogurile wordpress dintr-un singur panou de administrare. Stiam de un plugin White label care iti permite sa rulezi varianta 2 dar sa fie considerat si vazut ca blog independet.

Daca il gasesc prin calculator, il voi posta aici.

Concluzie final.

Cel mai bine este faceti cate un blog pentru fiecare nisa. Pe langa avantajele scris mai sunt, mai sunt multe si care in timpp iti pot aduce foarte multe beneficii.
Ca dezavantaj este faptul ca dupa caz trebuie sa faci multe install/config, administrarea poate fi mai grea si mult mai multa munca decat la un blog general. Dar beneficiile cred ca fac munca sa merite.

Daca aveti intrebari va rog postati mai jos.
 
Loading...
Back
Sus