Aveti încredere in sondaje online?

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Dupa ce marele jurnalist Radu Tudor a facut o postare pe Facebook legat de acest subiect am zis sa intreb lumea aici, pentru ca majoritatea stiti cu sa fentati orice sistem.
Pe Facebook daca ai conturi multiple este usor si daca ai acces la aplicatii speciale poti genera voturi cu nemiluita chiar si fara conturi.
Pe un site normal doar schimi ip si faci cateva zeci sau sute de voturi.
_20181108_151505.JPG
 
E clar ca pot fi aranjate, dar daca vor sa nu bata la ochi isi mai pun cateva procente, cum fac si la alegeri.

Daca le aranjeaza in ultimul hal numai aia de primesc ulei si galeti pt. voturi mai cred in ele ...
 
1. ma asteptam la mai multe raspunsuri tinand cont ca sunt destui ''experti' in domeniu aici.
2. acum vreau sa va intrebati daca nu postam acea imagine (a fost postata intentionat) comentariul vostru era diferit?
 
Eu am facut abstractie de poza si am raspuns doar la intrebare. Raspunsul e acelasi, evident. Dar conteaza si ce fel de sondaje sunt, daca sunt pe teme politice, evident increderea scade, indiferent de tabara/partid ...
 
Pana la urma nu prea inteleg care este ideea sa manipulezi un sondaj de opinie, nu vorbesc de a manipula un sondaj in care cineva castiga ceva gen concurs. Uite sa luam un exemplu de pe forum. Sondaj de opinie : Ai dona pentru zoltybogata? Rezultat sondaj pun pariu 90+% da. Dar cati vor dona? 1-5%. Sondajele de opinie sunt bune ca sa stii unde stai, daca tu il manipulezi ce rost mai are...
 
Pana la urma nu prea inteleg care este ideea sa manipulezi un sondaj de opinie,
Sunt multe răspunsuri aici dar ma voi referi doar la unul.
Maine când ieși din casa alege primul partid politic care e mai aproape de tine sau îți iese în cale. Te inscrii sau bați timpul pe acolo, întrebi când se fac sondaje și participa. Vei înțelege după dece se manipulează un sondaj indiferent care este topicul.
Sau dacă vrei ceva mai simplu faci un sondaj hostat la tine pe host sa ai acces la log access pentru a vedea ip care au votat sau care au încercat sa voteze.
Vei vedea și aici același lucru.
Dacă faci unul pe Facebook verifica profilele la toți care au votat și iar la fel.
 
Stiu cum se poate manipula un sondaj dar nu inteleg rostul. Pentru ca eu daca comand un sondaj vreau sa fie cat mai real ca sa stiu unde trebuie sa îmbunatatesc. Inteleg unde bati, dar ca om de rand, daca vad un sondaj gen cel postat in poza crezi ca imi voi schimba opinia? Nu, aici sunt doar bani aruncați pe fereastra pentru ca trebuie cheltuiti cumva. ..

Raspunsul la întrebarea : Aveti incredere in sondajele de opinie este clar NU.
 
Stiu cum se poate manipula un sondaj dar nu inteleg rostul.
1. Banii
2. aspiratii personale
3. sa arate ca este cel/a mai bun
4. sabotaj
5. a duce lumea sau oricine altcineva in eroare
6. manipulare
Lista poate continua.

Sa luam un exemplu:
Partitul X vrea sa aduca o persoana cu foarte multi bani in partid dar acesta nu este chiar interesat de asta chiar daca o pozitie buna sau chiar sefia aceteia.
Atunci se comanda un sondaj pentru a vedea cat de popular este X si ce sanse ar avea de castig.
Intr-un final dupa sondaj il convinge pe X sa accepte intrarea in partid dar se intelege ca trebuie sa contribuie cu bani si pe langa el mai sunt si altii care vor contribui.
Acesti bani merg in visteria la partid care ii vor folosi la ce vor ei. Sondajul tot de X este platit, firmele care se ocupa de printare, realizare, etc sunt atasate la partid si in loc de 10 lei per sondaj taxeaza 20 lei.

X va sta in partid ceva timp unde va baga destui bani.
 
In practica cam orice sondaj poate fi manipulat.

Ca sa schimbi anumite cifre intr-un sondaj o poti face foarte usor prin cateva metode care sunt la fel de vechi ca si sociologia ( stiinta care se ocupa de studiul maselor )
- alegi un anumit target de persoane ( in functie de varsta, sec, studii, etc );
- alegi intrebarile pe care le pui;
- alegi oridinea intrebarilor;
- alegi metoda de sondare ( ai varianta mai grea din usa in usa si varianta mai usoara prin telefon )

In functie de aceste cifre poti modifica usor rezultatul. De retinut ca nu poti face minuni. Nu poti aduce un candidat de la 3 % la 30 % dar poti face anumiti candidati de 20 % sa arate de 30 %.

De ce conteaza sa arate bine ?

Este dovedit faptul ca oamenii tind sa vodeze oamenii care au o sansa sa castige. Un candidat care este pe locul 3 are nevoie de mult mai multa munca pentru a convinge electoratul .

Un singur lucru este cert, este o arma folosita foarte bine in marketingul politic.
 
De exemplu la vot pentru parlament nu are nici un rost sa dai votul unui partid fara sanse. Votul tau va fi redistribuit
Aici este un alt secret sa spun asa.
Intentionat se pun multi candidați pe liste pentru ca un candidat sau partid sa nu primească majoritatea adica 50+1 si apoi fiecare sa negocieze cu câștigătorul pentru susținere. Aici e miza mare ca fiecare cere ce vrea si in funcție de influență primeste sau nu.
Tot ce trebuie sa faca este sa adune cei 5% pentru a intra in parlament. Multi nici nu vor sa câștige pentru ca banetul pentru multi este ca simplu parlamentar.
 
Sondajele se platesc ... si platitorul beneficiaza. Este un compromis in breasla celor ce fac sondaje pentru ca altfel nu ar putea exista.
Nu poti sa ai o firma de cercetare si sa vina clientul X sa ceara un sondaj si tu sa il faci astfel incat rezultatele sa-i pateze imaginea pentru ca dupa ce vei avea doua-trei comenzi de sondaje vei inchide firma... nimeni nu te va mai cauta :)
Mai este si varianta in care comanda sondajului este pentru a pata imaginea concurentei si atunci trebuie sa se vada asta in rezultate.
Tine foarte mult de operatorii de pe teren. Si ei pot avea propriile convingeri si pot explica intrebarile astfel incat sa sugereze raspunsurile.
Marjele de eroare la sondaje trebuie sa fie sub 3%. Ce sondaje au 3% sau peste ... sunt sondaje de aruncat la gunoi.
Cei ce publica rezultatele sondajelor sunt obligati sa anunte si marjele de eroare (ca la produsele farmaceutice) exact pentru a da de inteles greutatea de adevar din cercetari.
Eu cand aud ca are 3% deja imi mut atentia in alta parte ... insa asta se intampla la mine pentru ca am impresia ca stiu despre ele.
Cele mai curate (dar si ele pot fi hackuite) sondaje din Romania sunt cele emise de INS si foarte curate sunt cele emise pe baza recensamintelor ... de acolo datele sunt foarte exacte ...
 
Loading...
Back
Sus