Tutorial Cum poti reduce consumul de trafic si resurse pe site-ul tau

AlexH

Merg pe strada catre Mine...
Membru personal
Administrative
Freelancer
SEO Expert
Daca rulezi un site pe un shared hosting trebuie sa fii foarte atent la traficul consumat si in special la resursele CPU si RAM care le consuma site-ul tau.
Una din greseli care le fac majoritate celor care ruleaza pe wordpress sau alta platforma, este ca nu optimizeaza imaginile atasat unui articol. Pur si simplu cauta o imagine pe google, care etse de 1280/800, cand in articol nu poate fi mai mare de 500/300. Asa ca wordpress va face resize la fiecare refresh al paginii.
Daca imaginea este urcata pe acelasi host, atunci aceasta va fi salvata in 2 sau 3 formate.

1. Nu urcati pozele pe hostul vostru. Puteti urca pozele pe blogger sau tumblr si apoi algeti inserarea imaginii din remote source.
Pentru featured image din remote source puteti folosi acest plugin sau cautati pe google featured image wordpress from url.
https://wordpress.org/plugins/featured-image-via-url/
2. Cand adaugati imagini in post/articol aveti grija sa corespunda cu latimea la tabel. In general aceasta latime este de 500-600px. Deci imaginea sa nu fie mai mare de atat. In acest fel nu mai obligati wordpress sa faca resize de fiecare data cand cineva citeste acel articol. Wordpress va trebuie sa faca aceiasi actiune pentru fiecare imagine din articol. Daca aveti 10 imagini in articol si 100 persoane il citesc, atunci wordpress va executa 1000 actiuni numai pentru poze.
Acest lucru pentru un shared hosting este destul de mult.
3. Folosti cloudflare.com pentru a salva trafic cat si cereri fake la site-ul tau.


Unele elemente css si .js le puteti incarca direct de pe google.com folosind pluginuri speciale. Daca aveti cunostinte de codare, atunci puteti face singuri modificarile.


Cu putina atentie se poate rula un blog/website de 10-30.000 unici pe zi pe un shared hosting de 1 euro pe luna fara probleme.
 
Draguta sugestie. As vrea sa adaug totusi un lucru.
AWS CDN si hosting face minuni, defapt ideea e ca platesti per traffic, spre exemplu pentru imagini 1gb de download&upload pe mine ma costa $0.085 iar hostingul undeva la $0.8 per ora de traffic (adica daca 1 user sta pe website 1h ma costa $0.8)
 
pentru site mare, care produce bani se merita AWS CDN sau alta serviciu de CDN, dar pentru un blog sau ste micut nu se merita. De ce sa platesti cand poti avea gratis.
Blogger si tumblr au o viteza mare de incarcare. Nu face delay la site daca ai poze postate pe aceste surse.

Nu mai spun ca poti scoate banuti si din aceste surse unde ai pozele sau chiar aduce backlink.
 
Intradevar, ai dreptate, dar daca costul de CDN+Host e mai mic decat pretul unui shared hosting, cred ca se merita. Nu ?
 
Posibil in curand sa fie mai usor, sa se incarce mai repede paginile si sa fie mai putine requesturi daca se introduce protocolul HTTP2.
 
HTTP2 va fi integrat poate pest 5 ani, fiindca nu va fi foarte usor sa il implementezi. Asta pentru ca e posibil sa se schimbe si regulile W3C .
 
Poti dezolva punctul 1 te rog?
Eu am doar feature image si 2-3 versiuni ale pozei redimensionate automat de wordpress pentru varianta mobila si o sectiune gen "ultimele adaugate",etc.
Nu am poze in post, nici featured image nu apare in post.

Am cum sa pun folderul content/upload pe un server gen blooger, si sa fac wordpressul sa foloseasca folderul upload pe "cale externa"? Am 2000 de postari x 3-4 redimensionari pe fiecare poza. Nu pot relua fiecare articol in parte, ca mi-ar lua 1 saptamana cred.
Tin sa precizez ca totul este sub 1 gb ca marime.Totul a fost facut conforg pagespeed google in photoshop.

Foarte intersant topic, chiar m-a pus pe ganduri. Multumesc!
 
Ultima editare:
Faptul ca folosesti sistemul intern wordpress de redimensionare este destul de naspa. Acest proces consuma foarte multe resurse. sa spunem ca ai 5 poze pa pagina si 10 useri care vizualizeaza acea pagina in acelasi timp. Asta inseamna 5 x10 = 50 de redimensionari in acelasi timp.

Pentru a scapa de acest proces care consuma resurse trebuie sa faci toate pozele la o dimensiune standard.
Accesezi site tau, mergi pe pagina cu articol si apoi click dreapta, inspect element si vezi care este latime la tabelul la articol, fara side bar. Pentru o afisare buna, reduci 10-15px din acea dimensiune. Daca ai 620px latime la tabel atunci poza trebuie sa fie de maxim 610px. In acest fel wordpress nu va face redimensionare de fiecare data.

La feature image minimul setat de wordpress este 200/200px. In functie de tema care o ai poti vedea daca e nevoie sa fie mai mare sau mai mica.
Pentru ca e nevoie sa faci share pe facebook si alte retele sociale dimensiunea de 200/200px la feature image este prea mica. Pentru asta folosim pluginul yoast seo care ne permite sa setam o poza pentru fiecare retea sociala si care nu obliga wordpress sa faca redimensionare.
Asa ca poti folosi la feature image 200/200px.

Din pacate la punctul 1 nu se poate face manul, cel putin nu stiu cu acum.
Va trebui sa faci totul manual, asta inseamna ca urci poza pe una dintre cele doua site, apoi o adaugi pe site prin remote sourse cu link direct la poza.
As recomnada tumblr pentru ca poti castiga abonati si care pot aduce un trafic destul de mare la site.

Daca mai ai intrebari sa ma anunti,
 
Hmm, de cand caut un articol/tutorial de acest gen. Foarte util
Daca ai nevoie de ajutor sau un tutorial poti posta la sectiunea help/ajutor si voi incerca sa te ajut.
 
Faza e ca tot nu intelegeam ce anume imi manca asa de multe resurse ... ei bine acum stiu si am gasit si rezolvarea multumita tie.
 
Faza e ca tot nu intelegeam ce anume imi manca asa de multe resurse ... ei bine acum stiu si am gasit si rezolvarea multumita tie.
Pe langa acestea mai pot fi multe alte cauze. Un code scris naspa poate pune pe butuci cel mai tare server. de asta e bine s anu folositi orice tema. Mai ales ca unele au coduri in ele care le permite sa ruleze reclame ascunse, sa incarce ascuns alte site-uri, etc.
 
Cred ca am gasit metoda sa mut tot folderul uploads in alt host, in cpanel la hosting, aveti redirects cu functia wild card redirect.Cel putin eu la host am.
+ mici modificar la htaccess.
Voi testa metoda astazi/maine si revin cu update.Daca imi iese, inclusiv upload-ul direct pe celelalt host o sa fac tutorial.

Ce host free, imi recomandati ptr poze?
 
Cred ca am gasit metoda sa mut tot folderul uploads in alt host, in cpanel la hosting, aveti redirects cu functia wild card redirect.
Nu la asta m-am referit si hosturile free nu sunt o solutie. Ceea ce faci tu e cum ai sari din lac in put. :p
Am recomandat blogger sau tumblr pentru loadt foarte rapid si te salveaza si de trafic.

Daca pui pe un ftp, pe alt host si doamne fereste pe un host free, nu faci nimic, ci din contra vei ingreuna load-ul la site.

Pana la urma e alegerea ta si faci cum doresti.

Si daca vrei ceva mai rapid fara sa faci toate acele setari cu rediect, mergi in db la blog, in tabelul recent edit si editeaza calea de unde incarca fisierele. Tema, style, folder upload.
 
Am realizat dupa, de aceea am si sters postul. Ramane doar varianta care ai zis-o cu blogger sau tumblr, dar mie teama ca daca vreodata imi pierd pozele, va trebui sa repun pe site cel putin 2000 de poze, si nu prea imi convine.
 
Am realizat dupa, daia am si sters postul. Ramane doar varianta care ai zis-o cu blogger sau tumblr, dar mie teama ca daca vreodata imi pierd pozele, va trebui sa repun pe site cel putin 2000 de poze, si nu prea imi convine.
Pe blogger sau tumblr sunt slabe sanse sa le pierzi. Din contra esti mai sigur ca pe oricare alt host. Daca vrei sa fii si mai sigur le poti pune in picasa unde ai host nelimitata la poze. In acest fel nu se pierde
 
Presupun ca nu am norocul sa existe vreo metoda sa urc toate pozele si printr-un miracol cu un plugin ceva, sa imi i-a destinatiile din picasa, spre ex? Ma gandesc cata munca ma asteapta daca le fac pe rand :))
 
dropbox iti permite sa salvezi fisierele media. cred ca exista si plugin pentru asta. cauta pe google wordpress on dropbox sau wordpress on google drive si tot asa.
poti cauta la sectiunea plugin termenul CDN si vezi ce gasesti. Poate e ceva care te va ajuta.
Urci folderul upload asa cum este pe dropbox , google picasa sau orice alt sistem cdn. Apoi in db sau daca te pricepi sa faci un mic script poti spune la wordpress de unde sa incarce fisierele media.

Oriunde le-ai pune tot trebuiesc redimensionate pentru ca wordpress va face acest proces pentru fiecare poza in parte care este pe blog si nu faci are lucru.
Plus daca ai obiceiul sa schimbi tema des iar este o alta problema. Nu toate temele au aceleasi dimensiuni la tabele.

 
Loading...
Back
Sus