Imi spunea cineva la un moment dat ca sunt foarte schimbatoare, genul de om care schimba samponul dupa fiecare utilizare pentru ca s-a plictisit de precedentul. Nimic mai neadevarat, fac o schimbare doar daca este absolut necesara, in rest sunt destul de stabila pe toate planurile.
Nu fac o autocaracterizare, spun doar ca inainte de reteta asta am avut o alta reteta de briose pe care o modificam mai mereu baza fiind aceeasi, dar acelea erau fara lapte si destul de dense ca textura. Cand am gasit reteta de mai jos (in varianta cu vanilie) am zis ca am prins (vorba aia) pe Dumnezeu d-un picior. A placut atat de mult tuturor celor care au incercat briosele incat am ajuns sa fac duzine intregi si sa le expediez si altor pofticiosi
In concluzie (ca sunt vorba lunga uneori) inarmati-va cu ingredientele necesare, niste hartii pentru briose si o tava pentru briose si imi puteti multumi dupa.
Ingrediente
- oua 1
- zahar tos 1 cana (de aprox 220 gr)
- faina 2 cani
- praf de copt 2 lingurite (1 plic)
- lapte 1 cana
- ulei 1/4 cana
- esenta de rom 2 lingurite si 1/2
- cacao 2 linguri
- zahar vanilat 1 plic (2 lingurite)
- ornamente
- Intr-un bol mare se sparge oul si se amesteca energic cu zaharul cam 3 minute pana se obtine o pasta omogena.
- Intr-un bol separat se amesteca faina cu praful de copt. Va recomand sa folositi tot un tel si sa amestecati bine. Astfel faina va fi aerata, ca cernuta, si acest lucru contribuie la „pufosenia” brioselor.
- Se toarna jumatate din amestecul de faina peste oul cu zahar si se amesteca bine pana se incorporeaza.
- Se adauga laptele, se amesteca pana se dizolva amestecul de faina, ou si zahar (pana nu mai raman cocoloase) dupa care se adauga restul de faina si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena. Nu amestecati exgaerat de mult, doar pana se incorporeaza faina si nu mai sunt cocoloase.
- Apoi se adauga uleiul si esenta de rom, se amesteca pana se incorporeaza.
- Dupa aceea se trec 2 linguri de cacao printr-o sita direct peste compozitia existenta. Este important sa nu puneti cacaoa compacta si tasata. Se adauga si zaharul vanilat si se amesteca pana se incorporeaza bine.
- Se incinge cuptorul timp de minim 5 minute, timp in care se pun formele de hartie in tava, se umplu cam 3/4 cu compozitie, se orneaza dupa preferinte (eu am pus chipsuri de ciocolata) si se da tava la cuptor.
- Se lasa aproximativ 20 de minute la 190 de grade (sau foc mic spre mediu) sau pana cand are succes testul scobitorii.